В Україні спростили правила вивезення дітей за кордон

2162 0
Надати згоду на тимчасовий виїзд дитини віком до 16 років за кордон можна буде в електронній формі.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Верховна рада спростила правила виїзду неповнолітніх українців за межі держави. Тепер дозвіл від одного з батьків можна отримати в електронній формі. Відповідний законопроєкт №6146 є на сайті Верховної Ради України.

Відтепер надати згоду на тимчасовий виїзд дитини віком до 16 років за кордон можна буде в електронній формі. Цю інформацію вноситимуть до держреєстру актів цивільного стану через портал «Дія».

Читайте також: «Мусимо швидко перемогти, щоб українці повернулися додому». Яка ситуація з міграцією на Львівщині

«Відомості про таку згоду вносяться до Державного реєстру актів цивільного стану громадян одним із батьків через Єдиний державний веб-портал електронних послуг або нотаріусом безпосередньо до Державного реєстру актів цивільного стану громадян на підставі нотаріально посвідченої письмової згоди одного з батьків в день такого посвідчення. Така згода одного з батьків, який тримається в установі виконання покарань чи слідчому ізоляторі, посвідчена начальником такої установи чи слідчого ізолятора, прирівнюється до нотаріально посвідченої», – йдеться у проєкті.

Також дозвіл до реєстру, як і раніше, може вносити нотаріус на підставі згоди другого з батьків. Термін дії відповідної згоди – три роки.

Упродовж 10 календарних днів після відповідного звернення другий з батьків зобов’язаний надати згоду на тимчасовий виїзд або письмову відмову із зазначенням причин її ненадання. У разі неотримання відповідної згоди один із батьків, який не має заборгованості зі сплати аліментів, має право звернутися до суду із заявою про надання дозволу на тимчасовий виїзд за межі України дитини, яка не досягла шістнадцяти років, без згоди другого із батьків. Суд ухвалює рішення про надання дозволу на тимчасовий виїзд за межі України дитини, яка не досягла шістнадцяти років, без згоди другого з батьків, якщо судом встановлено, що такий виїзд не суперечить інтересам дитини.

Нагадаємо, що з 1 жовтня почне діяти нова система взяття жінок на військовий облік. Жінкам, представницям 14 спеціальностей, можуть обмежити виїзд за кордон. Наразі перелік стосується 14 спеціальностей та професій, серед яких: харчові технології, медицина, медсестринство та фармакологія, ветмедицина, облік і оподаткування, психологія, поліграфія, соціальна робота та соцзабезпечення та інше.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!