В Україні стартувала медреформа. Основні зміни. Інфографіка

4140 0
allianzbali.com

allianzbali.com

Із 1 січня в Україні офіційно стартувала медична реформа. Із початку року розпочався  підготовчий період, за який лікарі мають навчитися працювати з медичними інформаційними системами та зареєструвати свої медустанови. Заклади первинної медичної допомоги мають перетворити на комунальні некомерційні підприємства. Тільки за цієї умови заклади зможуть укласти договори з Національною службою здоров’я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету.

Читайте також: Львів переходить на онлайн-медицину. Що це означає для пацієнтів

У квітні 2018 року відбудеться старт кампанії з вибору лікаря з надання первинної медичної допомоги: пацієнт зможе обрати для себе будь-якого лікаря, незалежно від місця реєстрації чи проживання. У червні свою роботу розпочне Національна служба здоров’я України, а в липні розпочнеться фінансування закладів первинної медичної допомоги за новою моделлю.

Перехідний період триватиме до вересня 2018 року: лікарні обиратимуть під себе медичні інформаційні системи, лікарі вчитимуться працювати з електронними документами, а пацієнти підписуватимуть декларації зі своїм лікарем.

Читайте також: Володимир Зуб про те, що зміниться для львів’ян у медицині

Проте певний час фінансування відбуватиметься за змішаною системою: шляхом звичної медичної субвенції та прямих виплат за договорами з НСЗУ. Уже в 2019 році реформа розпочнеться на рівні спеціалізованої допомоги, а в 2020 році – на рівні високоспеціалізованої допомоги (стаціонарне лікування в лікарнях).

Нагадаємо, напередодні нового року Президент України Петро Порошенко підписав закони «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» та «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості». Верховна Рада підтримала ці закони ще у жовтні 2017 року.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!