В Україні студентів училищ безкоштовно забезпечуватимуть спецодягом

1590 0
Відповідне рішення ухвалив вчора Кабмін.

Уряд учора, 17 липня, затвердив порядок закупівлі, використання та обліку спецодягу для учнів закладів профосвіти. Про це повідомляє МОН.

Спецодяг під час занять, кажуть в МОН, часто є питанням безпеки. Раніше забезпечення ним не врегульовувалось жодними документами і заклади профтехосвіти мали самі передбачати на це ресурси.

Читайте також: В Україні запровадять кваліфікаційний іспит для випускників 30-ти спеціальностей. Перелік

«Тепер Уряд затвердив Порядок, де чітко визначене джерело фінансування та розподілені зони відповідальності кожної зі сторін – адміністрації, учнів та засновників», – каже перший заступник Міністра освіти і науки Павло Хобзей.

Порядок також стосуватиметься студентів індустріально-педагогічних коледжів і технікумів, які навчаються за програмами підготовки майстрів виробничого навчання.

Читайте також: Тільки не завод! Міфи та реальні проблеми львівської профтехосвіти

Згідно з ухваленими правилами, якщо учні опановують професії зі шкідливими умови праці, пов'язані із забрудненнями або роботою у несприятливих умовах, заклад має передбачити для них спеціальний одяг: комбінезони, фартухи з нагрудниками, утеплені куртки та штани для роботи у холодну пору року. Крім того, учням мають надавати взуття – чоботи або черевики, а також додаткові захисні засоби: респіратори, рукавиці, закриті захисні окуляри тощо.

«Спецодяг купуватимуть за рахунок коштів, передбачених на охорону праці, а його облік проводитиме керівник закладу. Після завершення навчання учні мають повернути його. На період використання кожної партії спецодягу заклади повинні опікуватися його обезпилюванням, пранням, сушінням, дегазацією тощо», – кажуть в Міністерстві.

Читайте також: МОН планує зобов'язати всіх вступників володіти англійською мовою

Також у документі прописані вимоги до безпеки спецодягу, наявності сертифікатів якості тощо.

Оскільки одяг та інші захисні засоби мають різний термін використання, заклади повинні щороку складати список закупівлі нових. Його формуватимуть на базі заявок, отриманих від майстрів виробничого навчання, які проводять практичні заняття з учнями.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!