В Україні створять Вищу раду правосуддя, яка даватиме згоду на арешт судді

1865 1
Новостворена Вища рада правосуддя покликана ліквідувати політичну складову у судовій гілці влади.
фото: come-on.de

фото: come-on.de

Петро Порошенко підписав Закон «Про Вищу раду правосуддя» під час зустрічі з головою Вищої ради юстиції Ігорем Бенедисюком та заступником Глави Адміністрації Президента Олексієм Філатовим. Документ був ухвалений Верховною Радою 21 грудня.

Глава держави зазначив, що 2016 рік став визначальним у рішучих діях з реформування судової системи – були затверджені та вступили в дію конституційні зміни в частині правосуддя, започатковано новий орган – Вищу раду правосуддя (ВРП). «Орган, який прибирає політичну складову в судовій гілці влади, насамперед, з механізмів призначення, переведення, звільнення суддів, надання згоди на затримання або арешт судді», – підкреслив Президент.

Читайте також: В Україні новостворений малий бізнес не перевірятимуть 3 роки

Глава держави наголосив, що законопроект «Про Вищу раду правосуддя» був підтриманий партнерами з Ради Європи і Європейського Союзу.

Згідно з новим законом, Вища рада правосуддя ухвалюватиме рішення щодо звільнення суддів з посади і давати згоду на затримання чи арешт судді. Раніше затримати чи обрати запобіжний захід для судді можна було лише після схвалення парламенту.

Крім цього, ухвалений закон дає новоствореному органу повноваження вносити подання про призначення судді на посаду, створювати органи для розгляду справ про дисциплінарну відповідальність суддів, ухвалювати рішення про переведення судді з одного суду до іншого, узгоджувати кількість суддів у суді та брати участь у визначенні видатків держбюджету на утримання судів, органів правосуддя. Більшість з цих функцій до сьогодні виконувала Вища рада юстиції.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
4 Січня, 2017 09:26
дідусь Всі призначені державні посадовці без повноважень від народу замість служіння народові прислуговують тим, хто їх призначив. Не можна порушувати статтю 5 Конституції в самій Конституції усуненням народу від встановлення судової гілки влади. Замість народу не повинен мати право ніхто нікому надавати владу і нікого позбавляти влади.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!