Українці зможуть надавати згоду на посмертну трансплантацію органів

4258 0
В Україні ухвалили закон про трансплантацію органів.
Ілюстративе фото

Ілюстративе фото

Парламент України ухвалив закон про трансплантацію органів. Про це повідомляють на офіційній сторінці Верховної Ради у Twitter.

Відповідно до закону, повнолітня особа може надати письмову згоду або не згоду на вилучення органів або інших анатомічних матеріалів для трансплантації або виготовлення біоімплантів після смерті мозку чи біологічної смерті. Крім цього, донор у будь який момент може письмово відкликати своє рішення про посмертне донорство, яке вносять до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації і вважатимуть конфіденційною інформацією. Вилучати матеріали для трансплантації можна у донора-трупа після підписання акту констатації смерті його головного мозку.

Читайте також: У Львові відновлять пересадку органів від померлих донорів

Якщо людина за життя не прийняла рішення щодо посмертного донорства, то це рішення можуть прийняти її чоловік, дружина або один із близьких родичів. Якщо таких немає, тоді питання трансплантації може вирішити особа, яка займається похованням померлого.

Вилучати органи у померлого заборонено, якщо:

  • у системі є його прижиттєва незгода на посмертне донорство;
  • нема людей, які мають право дозволити вилучити матеріали;
  • чоловік/дружина чи близький родич, або людина, яка зобов'язалася поховати померлого, чи батьки неповнолітнього забороняють вилучати матеріали для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів;
  • медзакладу заборонили вилучати матеріали з тіла донора-трупа відповідно до рішення суду або правоохоронних органів;
  • немає згоди судмедексперта, якщо є підстави провести таку експертизу;
  • у померлих дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також у людей, яких визначили недієздатними, невстановлених осіб;
  • у тих, хто загинув через війну чи інші бойові дії щодо забезпечення нацбезпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, та інших бойових дій.

Людина може також стати донором при житті, погодившись на це письмово, але анатомічні матеріали можна вилучати в неї лише, якщо це родинне або перехресне донорство. Вилучати матеріали, які можуть самовідтворюватися, у тому числі гемопоетичні стовбурові клітини, можна у живого донора, який не є близьким родичем або членом сім’ї реципієнта.

Не можна вилучати анатомічні матеріали у живих осіб, які:

  • сидять у в'язницях чи місцях попереднього ув’язнення
  • є іноземцями та особами без громадянства, які незаконно перебувають в Україні
  • страждають на тяжкі психічні розлади
  • мають захворювання, що можуть передатися людині-отримувачу чи зашкодити її здоров’ю. Можна, хіба якщо такий пацієнт дасть свою згоду
  • надали раніше орган або частину органу для трансплантації
  • є вагітними.

Відділення трансплантології та відповідний етичний комітет мають створити при кожному акредитованому закладі охорони здоров’я. Трансплантація має бути безкоштовною, крім гемопоетичних стовбурових клітин. Укладати чи пропонувати договори купівлі-продажу анатомічних матеріалів людини, забороняється.

За порушення законодавства про трансплантацію передбачають кримінальну відповідальність.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!