Мінрегіон унормував вимоги до пандусів

8403 0
Усі пандуси поділяють на зовнішні, розташовані поза будівлями або на вході до них, та внутрішні – всередині будівель.
Фото: prom.st

Фото: prom.st

В оновлених державних будівельних нормах щодо інклюзивності споруд, які запрацювали з 1 квітня, унормували вимоги до будівництва пандусів. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.

Читайте також: 15 львівських будинків обладнають підйомниками для людей на візках

Згідно з новим ДБН «Інклюзивність будівель і споруд» усі громадські та житлові будівлі, приміщення у них, а також громадський простір мають бути доступними для маломобільних груп населення на рівні з іншими особами.

Крім сходів обов’язково мають проектувати пандуси, ліфти, піднімальні платформи, вертикальні підйомники та інші спеціальні пристрої.

Усі пандуси поділяють на зовнішні, розташовані поза будівлями або на вході до них, та внутрішні – всередині будівель. Безпечний нахил зовнішнього пандусу не має перевищувати 8%, внутрішнього – 10-12%. Максимальна висота кожного підйому – не більше 0,8 м. Після кожного підйому треба робити горизонтальні площі глибиною не менше 1,5 м. За висоти підйому 3,0 м і більше необхідно облаштовувати підйомники.

Поверхня пандусів має бути неслизькою, шорсткою, рівною та маркованою контрастним кольором або фактурою. Ширина пандуса при однобічному русі має становити 1,2 м, при двобічному – 1,8 м.

Читайте також: В Україні перед зупинками транспорту будуватимуть захисні стовпчики

Також у нормах прописано, що при новому будівництві вертикальне переміщення слід проектувати за допомогою ліфтів, а при реконструкції – пандусів та підйомників.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!