В Україні від сьогодні скасовують пільги на імпорт товарів та автомобілів

975 0
За час дії пільгового розмитнення в Україну завезли 236 тисяч 792 автомобілі.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

У п'ятницю, 1 липня, набрав чинності закон, який повертає оподаткування імпорту товарів та деяких транспортних засобів. Про це повідомила Державна митна служба України.

«30 червня 2022 року, в газеті «Голос України» № 135 (7885) опубліковано Закон України від 21 червня 2022 року №2325-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування», котрий набирає чинності з 00:00 год. 01 липня 2022 року», — йдеться у повідомленні.

Читайте також: З чергами розібрались, або чому не варто відновлювати мито на авто

У Держмитслужбі наголосили, що товари, які ввозяться фізичними особами-підприємцями та юридичними особами незалежно від системи оподаткування, знову обкладатиметься ввізним митом. Крім того, «спрощенці» І-ІІІ групи, які не є платниками ПДВ, знову ввозитимуть товари зі сплатою податку на додану вартість.

Повертаються також мита і на імпорт окремих транспортних засобів, що ввозяться громадянами. Згідно з повідомленням, мова йде, зокрема, про легкові авто, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб i більше, транспортні засоби для перевезення вантажів.

Експерти Інституту досліджень авторинку запевняють, що таке рішення «заморозить» імпорт вживаних авто з-за кордону та призведе до підвищення цін на автомобілі в Україні.

Читайте також: Уряд хоче забрати пільги на розмитнення авто з-за кордону. Чи можна знайти компроміс

Нагадаємо, що Кабінет міністрів запропонував повернути мита на ввезені в Україну авто для власного користування ще 30 травня. 

Зазначимо, що у квітні в пільговому режимі в Україну ввезли понад 19 тисяч автомобілів, що спричинило проблеми для ввезення гумдопомоги. З 25 квітня розмитнити автівку для власних потреб з країн Євросоюзу за нульового мита можна лише на шести пунктах пропуску, бо через черги на кордоні не могли проїхати гуманітарні вантажі. 

Додамо, що  у результаті дії звільнення від оподаткування ввізним митом, акцизним податком і ПДВ до бюджету не надійшло 13 млрд грн. За час дії пільгового розмитнення в Україну завезли 236 тисяч 792 автомобілі на суму 26,1 млрд грн.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!