В Україні від ускладнень грипу померла жінка. Яка ситуація у Львові та як вберегтись

2486 0
З початку епідсезону грип забрав два життя українців.
Фото: amizon.ua

Фото: amizon.ua

Центр громадського здоров’я України повідомляє про смерть від ускладнень грипу 55-річної жінки. Хвора померла у реанімації 3 січня.

Зазначається, що жінка звернулася за медичною допомогою лише на 10-й день хвороби, але лікарям не вдалось врятувати їй життя.

«Вірус грипу типу А (H1) pdm09 підтверджено лабораторно. Померла належала до групи медичного ризику, мала супутні захворювання. Від грипу не вакцинована», – ідеться в повідомленні ЦГЗ.

Інфографіка: ЦГЗ

Загалом із початку епідсезону (жовтень 2019 року) від ускладнень грипу в Україні померло двоє людей. Випадки зафіксовано 31 грудня 2019 року і 3 січня 2020-го.

Читайте також: На Львівщині судитимуть педіатра через смерть 4-річного хлопчика

За даними Львівського обласного лабораторного центру МОЗ, за перший тиждень 2020 року в області захворіли на гострі респіраторні  інфекції 6173 людини, що на 1622 випадки  менше за попередній тиждень. Інтенсивний показник захворюваності становить 245,8, при епідемічному порозі 439,6. Питома вага захворілих дітей до 17 років становить 58,1% (захворіло дітей до 17років – 3587 осіб).

У Львові за цей же період захворіли відповідно 1534 (1 тиждень 2020 року) та 1943 (52 тиждень 2019 року) людини. Інтенсивний показник останнього тижня – 199,5. Питома вага захворілих дітей до 17 років становить 46,5%. 

З початку  епідемічного сезону на Львівщині лабораторно підтверджено два випадки захворювання на вірус грипу А: один випадок – А(Н3N2), ще випадок – А(Н1).

Вірус грипу передається переважно повітряно-краплинним шляхом: під час кашлю і чхання інфікованої людини віруси можуть поширюватися на відстань до 1 м. Хворі люди мають прикривати ніс та рот під час кашлю і чхання.

Важливим для попередження зараження є часте миття рук з милом, вологе прибирання поверхонь та користування одноразовими носовими хустинками, які після використання необхідно одразу ж викинути.

«За перших симптомів обов’язково звертайтеся до сімейного лікаря. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я. Найкраща профілактика грипу – щорічна вакцинація. Імунізація зменшує ймовірність захворіти на грип і ризик серйозних ускладнень, госпіталізації та смерті від захворювання», – наголошують в ЦГЗ.

Симптомами грипу є: раптовий початок хвороби, головний біль, ломота у м’язах та суглобах, біль у горлі, підвищення температури тіла до 38°С і більше, кашель, в окремих випадках – блювота і пронос.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!