В Україні відключили аналогове мовлення Суспільного телебачення через борги

1701 0
Борг НСТУ перед Концерном РРТ становить майже 69,4 млн гривень.
Ілюстративне фото

Ілюстративне фото

Державний концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (Концерн РРТ), який ретранслює телевізійний сигнал Національної суспільної телерадіокомпанії України, повідомив про припинення аналогової трансляції телепрограм каналу UA: Перший із 6:27 25 вересня через борги. Про це йдеться в офіційній заяві Суспільного мовлення України.

Читайте також: 5 причин відмовитись від перегляду телевізора

Концерн РРТ 24 вересня направив лист ПАТ «НСТУ», в якому повідомив, що заборгованість за отримані трансляції телепрограм становить майже 69,4 млн гривень.

«Із квітня 2018 року грошей на оплату аналогової трансляції в бюджеті, виділеному Верховною Радою для НСТУ, не передбачено зовсім. Це призвело до появи заборгованості перед державним Концерном РРТ», – йдеться у заяві.

Раніше через борги Концерн РРТ призупинив аналогову трансляцію телеканалу UA: Перший у часові проміжки з 6:00 ранку до 18:00 вечора у кількох містах (Білопілля, Вінниця, Дніпро, Ізюм, Київ, Ковель, Одеса, Тернопіль та Чернігів).

Несплата НСТУ за послуги трансляції призвела до заборгованості концерну перед енергопостачальними організаціями, що може призвести до відключення трансляції загальнонаціональних радіо- і телеканалів, зокрема й цифрового телебачення.

Читайте також: Що робити після відключення аналогового телебачення в Україні

«Національна суспільна телерадіокомпанія України розуміє цей вимушений крок із боку Концерну РРТ і, на жаль, не має жодної фінансової можливості виконати свої зобов’язання та оплатити послуги трансляції. НСТУ неодноразово зверталася до уряду з приводу критичної ситуації через незаконне недофінансування Суспільного та попереджала, що це може призвести до відключення аналогового мовлення», – повідомляють у НТСУ.

У цьогорічному бюджеті на Суспільне мовлення передбачено 776 563,1 грн, що вдвічі менше, від гарантованої законом суми.

Для оплати всіх трансляцій НСТУ необхідно 330 млн грн на рік, проте виділено і передбачено в плані бюджетних асигнувань 54,7 млн грн.

Додамо, що після переходу на цифрове телебачення з 1 вересня 2018 року, Нацрада дозволила користуватись аналоговим мовленням НСТУ, регіональним та місцевим телеканалам та у зоні російського кордону.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!