В Україні відновлюють роботу ринків капіталу. Як це працює

3304 0
Залучення інвестицій для розбудови України – це одне з завдань для кожного учасника ринків капіталу в сьогоднішніх умовах.
фото з відкритих джерел

фото з відкритих джерел

Із 8 серпня 2022 року в Україні повноцінно запускають роботу ринків капіталу. Це означає, що професійні учасники ринків майже без обмежень можуть проводити свою діяльність, попри воєнний стан в країні.

Хто ж такі професійні учасники ринків капіталу?

Професійні учасники ринків капіталу – це юридичні особи, які провадять на ринках капіталу визначену законом діяльність на підставі відповідної ліцензії. Такі особи надають фінансові послуги емітентам, інвесторам та інститутам спільного інвестування. 

До професійних учасників ринків капіталу належать:

  • компанії з управління активами;
  • інвестиційні фірми;
  • депозитарні установи;
  • зберігачі активів інститутів спільного інвестування;
  • оператори організованих ринків. 

 

Додамо, що діяльність професійних учасників ринків капіталу підлягає ліцензуванню та жорстко контролюється державою. 

Яку роль відіграє кожен професійний учасник у функціонуванні ринків капіталу?

Професійною діяльністю компаній з управління активами (КУА) є діяльність з управління активами інституційних інвесторів. Вона спрямована на залучення інвестицій з наступним вкладенням їх в активи, аби зберегти та примножити кошти інвесторів.

Компанії з управління активами надають послуги інститутам спільного інвестування. Інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні фонди) самостійно не мають права провадити діяльність, майже всі функції в їх інтересах виконують компанії з управління активами. Вони також проводять бухгалтерський облік результатів діяльності інститутів спільного інвестування, укладають правочини в інтересах інститутів спільного інвестування, розпоряджаються їх рахунками, подають звітність. 

Компанії з управління активами відіграють значну роль в залученні коштів інвесторів та успішному функціонуванні інвестиційних фондів, прирості та збереженні їх активів (більше про діяльність КУА на сайті https://itandem.com.ua/).

У випадку, коли необхідно придбати або продати фінансові інструменти (цінні папери, деривативні контракти тощо), не обійтись без інвестиційних фірм. Професійною діяльністю інвестиційних фірм є діяльність з торгівлі фінансовими інструментами. Інвестиційні фірми виступають посередниками під час укладання угод щодо переходу прав власності на фінансові інструменти, шукають покупців за замовленням клієнта, стежать за відповідністю угод умовам чинного законодавства.  До слова, згідно з ним, без інвестиційної фірми неможливо укласти правочин щодо купівлі-продажу фінансових інструментів, окрім випадків, визначених законом. 

Існують випадки, коли угоди щодо купівлі-продажу фінансових інструментів укладаються на організованих ринках. Для забезпечення діяльності організованих риків існують оператори організованих ринків. Такі особи забезпечують функціонування організованих ринків, допускають інвестиційні фірми та інших осіб до участі в торгах, розробляють та затверджують порядок допуску до участі в торгах, встановлюють порядок допуску активів до торгів, створюють умови для забезпечення розрахунків за результатами торгів.

Не менш важливими учасниками ринків капіталу є депозитарні установи та зберігачі активів інститутів спільного інвестування. Більшість цінних паперів існують в електронній формі, їх необхідно десь зберігати. Саме тут знадобиться депозитарна установа. Вона відкриває та обслуговує рахунки в цінних паперах юридичних та фізичних осіб, забезпечує зберігання цінних паперів на рахунках та виконує операції щодо списання або зарахування цінних паперів. 

Окремо слід виділити діяльність Центрального депозитарію. На відміну від звичайних депозитарних установ, він зберігає цінні папери емітентів. Тобто, коли емітент випускає цінні папери, до моменту відчуження новим власникам, вони зберігаються на рахунках в Центральному депозитарії. Облік державних цінних паперів забезпечує Національний банк України.

Зберігач активів інституту спільного інвестування здійснює нагляд за відповідністю операцій з активами інституту спільного інвестування законодавству, регламенту та проспекту емісії цінних паперів. Зберігач фактично виконує контрольну функцію та перевіряє діяльність компанії з управління активами. 

Роль кожного професійного учасника є важливою для діяльності ринків капіталу. В сукупності вони становлять єдиний механізм, частини якого взаємодіють між собою та забезпечують в результаті задоволення потреб інвесторів. 

Регулятором діяльності професійних учасників ринків капіталу є Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР). Незважаючи на воєнний стан, НКЦПФР активно продовжувала працювати та впроваджувала нові ліцензійні вимоги до діяльності професійних учасників ринків капталу з метою підвищення якості послуг та впровадження міжнародних норм. Залучення інвестицій для розбудови України – це одне з завдань для кожного учасника ринків капіталу в сучасних умовах.

Партнерська публікація


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!