В Україні відзначають День донора. Де здати кров у Львові

1413 0
День донора започаткували у 2005 році після спільної заяви світових міністрів охорони здоров’я.
Фото: theukrainians.org

Фото: theukrainians.org

14 червня в Україні відзначать День донора. Його започаткували 2005 року, коли міністри охорони здоров’я країн світу підписали спільну заяву про підтримку добровільного донорства крові та постановили щорічно відзначати День донора 14 червня. Цього дня у 1868 році народився австрійський лікар Карл Ландштейнер, який відкрив групи крові у людини, інформує прес-служба ЛОДА.

Хто може стати донором крові?

Донором може стати людина віком від 18 до 60 років, вага тіла якого становить не менше 50 кг. За один раз донор може здати приблизно 450 мл крові. Якщо людина з меншою вагою або віком бажає стати донором, лікар-трансфузіолог може допустити її до здачі крові за індивідуальними показниками. 

Коли можна здавати кров?

Лікарі рекомендують здавати кров не частіше, ніж раз на 60 днів. За 24 години перед здачею варто відмовитися від жирних, смажених, гострих та копчених продуктів. Крім цього, рекомендують відмовитися від молочних продуктів та яєць. 

За два дні до здачі крові не можна вживати алкоголь, а за 72 години — ліки, що містять аспірин та анальгетики. За декілька годин до процедури варто відмовитись під паління, натомість необхідно випити солодкий чай.

Читайте також: Як стати донором крові. 10 порад

Хто не може бути донором?

Донорами не можуть бути люди-носії ВІЛ-інфекції та хворі на СНІД, сифіліс, вірусні гепатити, туберкульоз та інші важкі інфекції, хворі на гіпертонічну хворобу ІІ-ІІІ ступеню, ішемічну хворобу серця, атеросклероз тощо.

Що робити після здачі крові?

Спершу варто відпочити впродовж 10-15 хв, з’їсти легку їжу і випити солодкий чай. Упродовж 2-3 годин не можна працювати рукою, з якої брали кров. Цього дня також варто уникати керування транспортними засобами та фізичних навантажень.

Упродовж 8 годин не можна вживати алкоголь, однак варто часто та інтенсивно харчуватися й пити підвищену кількість рідини.

Де здати кров у Львові?

Здати кров у Львові можна у обласному центрі служби крові по буднях з 8:30 до 13:00 за адресою: вул. Пекарська, 65.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!