В Україні відзначають День пам’яті та примирення

1578 0
Україна розпочала нову традицію відзначення 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення.
Фото: zn.ua

Фото: zn.ua

Сьогодні, 8 травня, в Україні відзначають День пам’яті та примирення, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни – тим понад 80 мільйонам людей, чиє життя було обірване насильством світового масштабу, людям усіх рас і націй. Тим, хто загинув на фронтах, в окопах, і тим, хто загинув під час бомбардувань, побував у полоні, концтаборах, чи просто зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття.

Читайте також: Як зробити мак пам'яті до Дня примирення власноруч: відео

У листопаді 2004 року, за рішенням 59-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, 8 та 9 травня проголосили Днями пам’яті та примирення. У резолюції ООН пропонується державам-членам ООН, неурядовим організаціям і приватним особам відзначати один чи обидва ці дні – 8 і 9 травня – як День пам’яті усіх жертв Другої світової війни.

В Україні День пам’яті та примирення встановлений згідно з Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років». Таким чином, Україна розпочала нову традицію відзначення 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення.

Цей день встановлений задля «вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих».

Читайте також: Як у Львові відзначатимуть День пам'яті та примирення

Офіційне гасло пам’ятних заходів – «1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо». Символом Дня пам’яті та примирення з 2014 року є квітка маку. ЇЇ графічне зображення є своєрідною алюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі.

Заходи до Дня пам’яті та примирення у Львові:

11:00 – пам’ятний хрест на місці колишнього концентраційного табору «Шталаг – 328» (вул. Грабовського, 11): покладання квітів та лампадок від представників влади, дипломатичного корпусу, громадськості до Пам'ятного хреста, екуменічна панахида, громадське віче.

За матеріалами Уніан


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!