В Україні впроваджують чотири світлокліматичні зони

3359 0
Львівську область віднесли до першої світлокліматичної зони.
Фото з сайту zik.ua

Фото з сайту zik.ua

Територію Україну поділять на чотири світлокліматичні зони. Відповідну державну будівельну норму планують затвердити  найближчим часом, повідомляє на Facebook заступник міністра регіонального будівництва та розвитку Лев Парцхаладзе.

Читайте також: В Україні планують пристосувати всі паркінги до електромобілів

«У новому ДБН щодо освітлення ми пропонуємо скорегувати розрахунки природного освітлення в приміщеннях. Зокрема, уточнити зонування території України за світловим кліматом, розподіливши її на 4 зони за світлокліматичними особливостями», – зазначив чиновник.

Згідно з проектом нового ДБН, територія України розподіляється на такі світлокліматичні зони:

І зона – Житомирська, Хмельницька, Тернопільська, Рівненська, Івано-Франківська, Львівська, Волинська області;

ІІ зона – Закарпатська, Чернівецька, Вінницька, Київська, Чернігівська, Сумська області;

ІІІ зона – Кіровоградська, Дніпропетровська, Харківська, Полтавська, Черкаська, Донецька, Луганська області;

ІV зона – Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька області, АР Крим.

Читайте також: В Україні визначатимуть дозволену висоту будинків за кількістю населення

За словами заступника міністра, в залежності від світлокліматичних особливостей регіонів будуть змінені вимоги до розміру вікон при будівництві будинків.

Зараз територія України поділена лише на дві світлокліматичні зони: до однієї зони входить Одеська область та АР Крим, до іншої – решта території України. Проте між регіонами досить суттєва різниця в світловому кліматі. Наприклад, різниця в часі сходу та заходу сонця між Ужгородом і Харковом складає близько 2-х годин.

«Нові ДБН дадуть можливість більш коректно розраховувати необхідну мінімальну площу вікон у приміщеннях в різних регіонах України, а, отже, підвищення інсоляції і комфорту в приміщеннях», – додав Лев Парцхаладзе.

Довідка

Державні будівельні норми (ДБН) — обов’язкові до виконання нормативні документи, які використовуються під час проектування нових та реконструкції наявних будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їхнього призначення. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!