В Україні вшанували 75-ті роковини пам’яті українців, депортованих під час операції «Вісла»

1958 0
Примусове вислелення українців радянською владою розпочалося 28 квітня 1947 року.
Фото/ UA

Фото/ UA

В Україні вшанували 75-ту річницю пам’яті про українців, яких депортували під час військово-політичної операції «Вісла». Тоді комуністична влада виселяла все українське населення з південно-східних регіонів Польщі (Лемківщина, Холмщина, Надсяння й Підляшшя) до її північно-західних земель, що до 1945 року належали Німеччині.

Читайте також: Кремль планував створити концтабори для українців у Сибіру, – Данілов 

До складу оперативної групи «Вісла» входили близько 21 тисячі військових, які жорстокими та нелюдськими методами розпочали виселення етнічного населення. Саме 28 квітня 1947 року стало початком етнічної чистки, що стало одним з масштабних злочинів тоталітарного комуністичного режиму. Українців було позбавлено дому, церкви, школи й інших можливостей розвивати власне суспільно-культурне життя. В результаті цієї операції було переміщено понад 140,5 тисяч українці із місць їхнього проживання. 

Сьогодні, у 2022 році історія повторюється, і російська влада чинить новий геноцид українського народу. Маємо жорстоке вторгнення російських військ та примусове виселення та вивезення українців з території нашої країни. Проте українці – сильна нація, яку не зламати, і про це вже дізнався весь світ. 

Читайте також: Росія мілітаризує українських дітей на тимчасово окупованих територіях

Нагадаємо, що у лютому цього року деякі західні ЗМІ писали про те, що росія готує фільтраційні і трудові табори для українців, щоб депортувати незгодних після вторгнення окупаційних військ. Після вторгнення російські окупанти створювали фільтраційні табори, зокрема, для депортованих маріупольців. Зазначимо, що під Маріуполем утримують у фільтраційних таборах по лінії Мангуш-Нікольське-Ялта понад 20 тисяч осіб. Ще 5-7 тисяч людей – у фільтраційному таборі в селі Безіменному на Донеччині. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!