Політична реклама

В Україні введуть правила випуску та використання електронних грошей

1330 0
3 липня у Верховній раді був зареєстрований проект постанови про прийняття за основу законопроекту № 10656, що регламентує використання в Україні електронних грошей.

Проект постанови зареєстрований депутатом Віталієм Хомутинніком (Партія Регіонів), який також очолює парламентський комітет з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики, - пише Економічна правда з посиланням на "proIT".

Ініціатором проекту закону № 10656 є голова НБУ Сергій Арбузов.

Запропонований ним документ містить ряд термінів, яких раніше не було в законодавстві України.

Так, "електронні гроші" пропонується визначити як одиниці вартості, які зберігаються на електронному пристрої, приймаються як засіб платежу іншими особами, а не особою, яка їх випускає, і є грошовим зобов'язанням цієї особи, яке виконується в готівковій або безготівковій формі.

Згідно з документом, випуск електронних грошей може здійснювати виключно банк.

Банк, що здійснює випуск електронних грошей, бере на себе зобов'язання щодо їх погашення.

При цьому банк має право здійснювати випуск електронних грошей, номінованих тільки в гривнях.

Законопроект також дає визначення таких термінів як "електронний платіжний засіб", "користувач платіжної системи", "мобільний платіжний інструмент".

У запропонованому Нацбанком законопроекті передбачено покарання за порушення порядку здійснення операцій з електронними грошима.

Так, за порушення законів і нормативно-правових актів Нацбанку щодо порядку проведення операцій з електронними грошима посадові особи компаній-госпсуб'єктів заплатять штраф в розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 гривень).

Ці ж дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, тягнуть на штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 гривень до 17000 гривень).

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!