В Україні ввели нову монету номіналом 10 гривень. Фото

1815 0
Нова обігова монета номіналом 10 гривень – невелика за розміром, легка. Її діаметр становить 23,5 мм, вага – 6,4 г.
фото: нбу

фото: нбу

Національний банк України віднині, 3 червня, вводить в обіг монети номіналом 10 гривень, які поступово замінять відповідні банкноти. Про це повідомляє пресслужба Нацбанку. 

Читайте також: В Україні ввели 1000-гривневу купюру. Фото

Нова обігова монета номіналом 10 гривень – невелика за розміром, легка. Її діаметр становить 23,5 мм, вага – 6,4 г. Вона виготовлена із цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. Завдяки своїм збільшеним габаритним розмірам нова 10-гривнева монета відрізняється від обігових монет номіналом 1, 2 та 5 гривень. На реверсі монети зображено портрет українського гетьмана Івана Мазепи; на аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту розміщено номінал монети. Візуальні й тактильні елементи захисту монети – це дизайн аверсу і реверсу, оформлення гурта (відповідний тип рифлення) та дрібні елементи зображень.

Уведення в обіг нових обігових монет номіналом 10 гривень завершує процес оптимізації та оновлення банкнотно-монетного ряду гривні, що триває з 2014 року

«Завдяки змінам номінальний ряд гривні скоротиться до оптимального розміру – 12 номіналів. Усього в ньому залишиться 6 номіналів монет (10 та 50 копійок, 1, 2, 5 та 10 гривень) і 6 банкнот (20, 50, 100, 200, 500 та 1 000 гривень). Таке співвідношення є не лише зручним для розрахунків і задовольняє потреби української економіки в готівці, а й відповідає практиці провідних центральних банків», – йдеться в повідомленні.

Додамо, що станом на 1 квітня 2020 року в  обігу перебувало нових обігових монет номіналами 1 грн – понад 195 млн шт., 2 грн – майже 190 млн шт., 5 грн – понад 7,0 млн шт. З часом кількість обігових монет у обігу буде збільшуватися залежно від потреб економіки.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!