В Україні ввели в дію Стратегію національної безпеки. Про що йдеться

1478 0
Стратегію розробили за дорученням президента Зеленського і вона визначає низку основних напрямів державної політики у галузі нацбезпеки.
фото: telegraf.com.ua

фото: telegraf.com.ua

Президент України Володимир Зеленський указом №392/2020 ввів у дію сьогодні, 14 вересня, рішення Ради національної безпеки і оборони «Про Стратегію національної безпеки України». Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Стратегія ґрунтується на трьох основних засадах державної політики у галузі національної безпеки:

  • стримування – розвиток оборонних і безпекових спроможностей для унеможливлення збройної агресії проти України;
  • стійкість – здатність суспільства та держави швидко адаптуватися до змін безпекового середовища й підтримувати стале функціонування, зокрема шляхом мінімізації зовнішніх і внутрішніх уразливостей;
  • взаємодія – розвиток стратегічних відносин із ключовими іноземними партнерами, насамперед з Європейським Союзом і НАТО та їхніми державами-членами, США, прагматичне співробітництво з іншими державами та міжнародними організаціями на основі національних інтересів України.

 

Серед пріоритетів національних інтересів є: відстоювання незалежності й державного суверенітету; відновлення територіальної цілісності у межах міжнародно визнаного державного кордону України; суспільний розвиток, насамперед розвиток людського капіталу; захист прав, свобод і законних інтересів громадян України; європейська та євроатлантична інтеграція.

Стратегію розробили за дорученням Зеленського і вона визначає також основні напрями державної політики у галузі нацбезпеки. Зокрема, йдеться про:

  • пріоритети національних інтересів України та забезпечення національної безпеки, цілі та основні напрями державної політики у галуз національної безпеки;
  • поточні та прогнозовані загрози національній безпеці та національним інтересам України з урахуванням зовнішньополітичних та внутрішніх умов;
  • основні напрями зовнішньополітичної діяльності держави для забезпечення її національних інтересів і безпеки;
  • напрями та завдання реформування й розвитку сектору безпеки і оборони; ресурси, необхідні для її реалізації.

 

У Стратегії визначили, що Україна прагне миру, який є запорукою розвитку держави, а людина, її життя та здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека – найвища соціальна цінність.

Кінцевою її метою реалізації є «утвердження вільної, заможної, безпечної України, у якій панує право, де кожен може реалізувати свої таланти та здібності, де люди дихають чистим повітрям, п’ють чисту воду та з якою пов’яжуть долю їхні діти й онуки».

Додамо, що в Стратегії врахували останні зміни ситуації у галузі національної безпеки та оборони, що пов’язані з кризовими явищами у світовій економіці, появою нових чинників, які впливають на стан міжнародного безпекового середовища, поширенням коронавірусної хвороби та посиленням небезпеки виникнення надзвичайних ситуацій природного і техногенного характерів.

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!