В Україні випустили пам'ятну монету зі змією на аверсі

2709 0
25-го травня 2017-го року Національний банк, продовжуючи серію «Фауна в пам’ятках культури України», ввів в обіг срібну пам’ятну монету “Змія” номіналом 5 гривень, присвячену втіленню змії на пам’ятках культури різних епох.
фото: nmiu-miku.org.ua

фото: nmiu-miku.org.ua

На аверсі монети у центрі розміщено позолочений перстень у вигляді змії ІІ ‒ ІІІ ст. н. е. із античного міста Тіра (зараз – Білгород-Дністровський). Праворуч відтворено змійовик ХІІ століття – нашийний двосторонній медальйон, який у Київській Русі був популярним різновидом оберегу з зображеннями християнського сюжету з одного боку та голови Медузи Горгони зі зміями – з іншого. Про це повідомляє Музей грошей Національного банку України.

На реверсі монети змію зображено на тлі змієподібного декору із трипільської кераміки. Трипільці ототожнювали змію із стихією води, від якої залежало життя давнього землероба. Сподіваючись на хороший урожай, декорували змієподібними орнаментами посуд, або груди й живіт глиняних статуеток Великої Матері. Існував у них і символ, подібний до китайського «інь-янь», коли дві змії зливаються в нескінченному коловороті гармонії й руху.

Читайте також: В Україні випустили пам’ятну 5-гривневу монету, присвячену леву 

Орнаментальне зображення змії від часів неоліту подолало тисячі років і далі оживає в українських вишивках й писанках, утілюючи в собі невпинний рух у просторі Всесвіту.

Над створенням пам’ятної монети працювали художники Володимир Таран, Олександр Харук, Сергій Харук; скульптори Володимир Дем’яненко, Анатолій Демяненко.

Опублікувала Олеся Шеремета

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!