В Україні виявили новий варіант штаму коронавірусу «Омікрон»

3076 0
Це переважно випадки зараження людей, які повернулися з-за кордону.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

В Україні виявили новий варіант штаму коронавірусу «Омікрон» – BA.2. Про це повідомив головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін в прямому ефірі UNICEF Ukraine. За його словами, зараз це поодинокі випадки, проте він викликає занепокоєння через високу контагіозність (швидше поширення).

«Стосовно варіантів BA.1, BA.2 – так, вони зареєстровані на території України. Поки що це поодинокі випадки, і насправді, коли ми подивимось на ось ці підвиди, підтипи штаму «Омікрон», то дійсно оцей другий варіант викликає занепокоєння. Ми зараз не фіксуємо його масово, це переважно випадки зараження людей, які повернулися з-за кордону», – каже він.

Читайте також: Симптоми стали іншими. Як змінився портрет хворого на Сovid-19 на Львівщині

Водночас, як повідомили в Інституті біології та генетики, перший варіант «Омікрону» та його різновид B.1.1. в Європі і світі у січні мали більші показники, ніж в Україні, тоді як в Україні зафіксували більш ніж удвічі вищий рівень присутності варіанту BA.2. Цьому варіанту притаманна вища контагіозність порівняно з попередніми варіантами «Омікрону» та інших штамів SARS-CoV-2.

Також є третій варіант «Омікрону» – BA.3 – він не перевищує 1% та станом на сьогодні переважно трапляється у Польші. Його властивості ще досліджують.

Читайте також: Бустерну дозу львів’яни можуть робити вже через місяць після перенесеного Covid-19 

Нагадаємо, що протягом п’ятого тижня 2002 року Всесвітня організація охорони здоров’я повідомила, що кількість випадків коронавірусної інфекції знизилась на 17%. Україна перебуває на 43 місці з 54 країн серед територій Європейського регіону ВООЗ за кількістю нових випадків Covid-19 на 100 тисяч населення. Так, ознаки стабілізації епідемічного процесу спостерігаються на тиждень раніше, ніж це показували прогнози МОЗ.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!