Яку комуністичну символіку заборонили в Україні. Інфографіка

4450 0
Верховна Рада заборонила пропаганду комуністичного та нацистського режимів в Україні. За прийняття цього закону минулого тижня проголосували 254 народні депутати.
фото: gazeta.ua; uk.wikipedia.org; znaj.org.ua

фото: gazeta.ua; uk.wikipedia.org; znaj.org.ua

Згідно із прийнятим законом, Верховна Рада засудила комуністичний та націонал-соціалістичний (нацистський) тоталітарні режими в Україні як злочинні, заборонила публічне заперечення злочинного характеру цих тоталітарних режимів, публічне використання та пропаганди їхньої символіки.

Автором цього законопроекту виступили 13 народних депутатів, серед яких Юрій Луценко, Олег Ляшко, Юрій-Богдан Шухевич та інші.

«Ухвалення законопроекту забезпечить усунення загрози суверенітету, територіальної цілісності та національній безпеці України, зміцнення духу і моралі Української нації», - пояснили автори закону.

«Цей законопроект не забороняє ідеологію, бо це неприйнятно для будь-якої демократичної країни. Цей законопроект забороняє тоталітарний режим під які б кольори він не фарбувався: під фашистські, під комуністичні, під будь-які інші. Тоталітарний режим є заборонений і засуджений Україною», - пояснив Луценко.

Під заборону підпадають пам’ятники, зображення, гасла й цитати радянських керівників, назви міст, вулиць та підприємств, пов’язані з ними тощо. Однак зображення Леніна можуть залишатись у музеях та приватних колекціях.

Заборона не поширюється на використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму в експозиціях музеїв, тематичних виставках, наукових, навчальних посібниках, підручниках та інших матеріалах освітнього і наукового характеру (за умови, що це не призводить до заперечення злочинного характеру комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 рр., злочинного характеру націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму), під час наукових досліджень та поширення їх результатів у не заборонений законодавством України спосіб, на надгробках, пам’ятниках та пам’ятних знаках, розташованих на території кладовищ (цвинтарів), під час викладення або реконструкції (у т.ч. історичної) історичних подій, а також на колекціонування цієї символіки. 

У той же час  серед символіки, яка потрапила під заборону, виявилися «назви областей, районів, населених пунктів, районів у містах, скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, проспектів, площ, майданів, набережних, мостів, інших об'єктів топоніміки населених пунктів, підприємств , установ, організацій, в яких використані імена або псевдоніми осіб, які займали керівні посади у комуністичній партії, починаючи з посад секретаря районного комітету і вище, вищих органах влади і управління СРСР, УРСР, інших союзних або автономних радянських республік, працювали в радянських органах державної безпеки, назви СРСР, УРСР, інших союзних або автономних радянських республік і похідні від них, а також назви, пов'язані з діяльністю комуністичної партії (включаючи партійні з'їзди), річницею Жовтневого перевороту 25 жовтня (7 листопада) 1917 р., встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, боротьбою проти учасників боротьби за незалежність України в ХХ столітті».

Перейменування місцева влада має провести протягом шести місяців з дня набрання законом чинності. Якщо вона цього вчасно не зробить, перейменування здійснить Кабмін своїми постановами.
 
До міст, які мають бути перейменовані, потрапляють Дніпропетровська область і місто Дніпропетровськ, міста Артемівськ, Дзержинськ, Дніпродзержинськ, Кіровоград, Красноармійськ, Орджонікідзе, Свердловськ, Щорс, Южнокомунарськ і багато інших.
 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!