В Україні заборонили встановлювати домашні сонячні панелі на землі

9411 1
На такі панелі не діятиме більше «зелений» тариф.
ілюстративне фото: Лев Парцхаладзе

ілюстративне фото: Лев Парцхаладзе

Верховна Рада врахувала правку про ненадання «зеленого» тарифу наземним домашнім сонячним електростанціям (СЕС), затвердивши закон про «зелені» аукціони. Про це повідомляє IA ZIK з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Спочатку під час розгляду документа правку відхилили, проте в. о. голови комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський напередодні голосування за законопроект знову виніс її на розгляд, і парламент усе ж затвердив її.

Читайте також: Львівська ОДА виділила майже 9 гектарів землі під нові сонячні електростанції

Отже, народні депутати запровадили умову отримання «зеленого» тарифу для СЕС потужністю до 50 кВт – установлення їх на дахах, фасадах будівель та інших капітальних спорудах. Умова почне діяти з 2020 року. На сьогодні тариф на відпуск е/е в оптовий ринок для «домашніх» СЕС (їхня потужність – до 30 кВт, розміщення – без обмежень) становить 18 євроцентів, з наступного року він знизиться на 10%.

Як зазначив енергетичний експерт, співзасновник громадської організації Greencubator Андрій Зінченко, де-факто заборона встановлення домашніх наземних станцій на практиці призведе до того, що мало хто з українців зможе поставити СЕС більше ніж 10 кВт, оскільки на дахах не поміститься об’єкт більшої потужності. На його думку, ситуації, коли деякі підприємці маніпулятивно встановлюють цілі «гірлянди» домашніх СЕС у покинутих селах, необхідно врегулювати іншим способом, а не забороною встановлювати всім домогосподарствам наземні сонячні панелі.


Читайте також:
15 Травня, 2019 12:01
ALEX BELL Замість того, щоб розвивати середній клас, влада його просто знищує. Станції (sun-energy.com.ua) таки приносили вигоду - їх окупність становила 4 5 років.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!