В Україні запрацює національна система крові

1288 0
Держава оплачуватиме вартість наданої медпослуги, до якої виходитиме вартість компонентів крові.
ілюстративне фото: Згурівська правда

ілюстративне фото: Згурівська правда

До 2022 року в Україні мають реформувати систему донорства. Зокрема, МОЗ створить єдину систему моніторингу та реєстру донорів. Про це повідомляє Hromadske.ua.

Читайте також: Президент підписав закон, що розблоковує трансплантацію органів в Україні

Серед іншого, мають відкрити спеціальні центри, що стежитимуть за якістю крові та компонентів, яку передаватимуть лікарням. 

«Система матиме три рівні: на національному рівні МОЗ контролюватиме та ліцензуватиме, Центр громадського здоров’я МОЗ надаватиме методологічну, координаційну та інформаційну підтримку центрів крові, а Національна служба здоров'я — оплачуватиме вартість крові та компонентів», — розповів керівник Директорату громадського здоров’я Андрій Скіпальський.

На регіональному рівні центри крові збиратимуть, зберігатимуть, перероблятимуть та транспортуватимуть кров та її компоненти. Лікарні в регіонах надаватимуть послуги тільки з трансфузії та зберігання крові.

Читайте також В Україні офіційно затвердили професію трансплант-координатора

Нагадаємо, що стратегію розвитку Національної системи крові уряд затвердив у лютому 2019 року. Згідно з нею, законодавство про донорство мають переглянути та осучаснити, а нову систему крові поєднати з медичною реформою другої ланки медицини. Із 2022 року держава через Національну службу здоров’я України оплачуватиме вартість наданої медпослуги, до якої виходитиме вартість компонентів крові.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!