В Україні запрацювали будівельні норми щодо інклюзивності споруд

2027 0
Вони впроваджують обов’язкове створення безбар’єрного простору в Україні для всіх маломобільних груп населення.
Фото: rozvytok-hromady.com

Фото: rozvytok-hromady.com

1 квітня в Україні набули чинності Державні будівельні норми щодо інклюзивності будівель, за якими при будівництві нових будинків та при ремонті старих мають враховувати інфраструктуру для користування ними людей з інвалідністю.

Читайте також: В Україні перед зупинками транспорту будуватимуть захисні стовпчики

«Із 1 квітня в дію вступили важливі будівельні норми – ДБН "Інклюзивність будівель і споруд". Вони впроваджують обов’язкове створення безбар’єрного простору в Україні для всіх маломобільних груп населення: у першу чергу, людей з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності, людей похилого віку, батьків з маленькими дітьми, вагітних жінок», – написав на своїй сторінці у Facebook заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.

Нові норми мають зобов’язати забудовників застосовувати універсальний дизайн при будівництві та ремонті громадських будівель, зокрема передбачати всі входи та виходи, включно з аварійними, на рівні з землею, а всі об’єкти, які проектують, мають бути доступними для людей з інвалідністю та обладнаними пандусами.

Читайте також: 15 львівських будинків обладнають підйомниками для людей на візках

Також роботодавців зобов’язали облаштовувати всі робочі місця для людей з інвалідністю. Для людей із порушенням зору передбачені тактильні елементи на пішохідних зонах, аудіопокажчики та візуальні контрастні знаки. Крім цього, 10% місць у проектованих готелях мають бути облаштовані для людей з інвалідністю.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!