В Україні запрацював ринок газу. Що це означає

2045 0
Населення й надалі купуватиме газ за формулою «хаб + доставка».
ілюстративне фото: 24 канал

ілюстративне фото: 24 канал

Із 1 серпня в Україні запрацював ринок газу для населення, в якому клієнт сам може обирати постачальника залежно від ціни та сервісу.

Читайте також: У Міненерго планують підняти норму споживання газу

Тепер споживачі можуть вільно змінювати постачальника, а ціни на газ формуватиме ринок. Напередодні регулятор суттєво спростив процедуру переходу від одного постачальника до іншого, що має спростити життя споживачів.

Населення й надалі купуватиме газ за формулою «хаб + доставка». Тобто Кабмін відмовився від гарантованої ціни на газ та прив’язав її до вартості на нідерландському газовому хабі TTF. Цю формулу називають «Амстердам +».

Міністерство енергетики України обрало постачальником «останньої надії» на ринку газу для населення компанію Нафтогазу. Але це рішення оскаржують у суді.

Газопостачальна компанія Нафтогазу запропонувала постачати газ населенню на умовах постачальника «останньої надії» за 2711,86 гривні за тисячу кубометрів з ПДВ та націнкою у розмірі 0%.

Ця компанія постачатиме газ тим споживачам, з якими не захоче мати справу жодна інша компанія-постачальник, зокрема через велику заборгованість. Такі постачальники – це своєрідна «страховка» для споживачів та гарантія того, що їм не відключать газ навіть у випадку, якщо попередній постачальник газу розірве з ними угоду. 

Читайте також: Українці можуть відключитись від центрального опалення. Як це зробити

Нагадаємо, що у липні газ для населення подорожчав на 16 копійок, тобто на 7%.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!