В Україні запровадять новий вид тестів для діагностики Covid-19

4814 0
Зміни у протоколи діагностики можуть внести вже наступного тижня.
Фото: armyinform

Фото: armyinform

В Україні хочуть використовувати новий вид тестів для діагностики Covid-19 – швидкі тести на антиген. Про це сьогодні, 2 вересня, під час брифінгу МОЗ повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

За його словами, швидкі тести на антиген почали використовувати у США за рекомендацією CDC, а ВООЗ вже розробляє відповідний протокол.

«Наступного тижня очікуємо оновлення протоколу ВООЗ і тоді одразу внесемо зміни у наш протокол діагностики і тестування на коронавірус», – сказав Віктор Ляшко.

Зараз єдиним тестуванням для діагностики Covid-19 є ПЛР-тест.

Читайте також: Чому на Львівщині найбільше хворих медиків з-поміж інших областей України

Для тестів на антиген, за словами Віктора Ляшка, забиратимуть проби із носоглотки – як і для ПЛР-тестів, а тоді наноситимуть на тест, що реагуватиме на РНК, яку виділяє певний фермент. Він уточнив, що ІФА-тести, що використовують зараз, є іншим видом тестів – на антитіла у крові.

Щодо ПЛР-тестів на коронавірус, то, говорить Віктор Ляшко, зараз в Україні за тиждень роблять близько 125 тисяч таких тестів, що удвічі більше, ніж у червні. За цей час лабцентри МОЗ України в областях обладнали додатково 17-ма тисячами станцій підготовки проб, що не потребують додаткового залучення персоналу, а також їм поставили 34 одиниці діагностичного обладнання.

Окрім того, Віктор Ляшко сказав, що зараз у світі клінічні випробування проходять три вакцини від коронавірусу, одразу ж паралельно запущене виробництво – хоча санітарний лікар не уточнив у якій країні.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!