В Україні запроваджують нові норми споживання газу. Що зміниться?

5973 1
Соціальну норму у споживанні газу змінено: відтепер виділяється не 200 кубічних метрів газу на місяць, а 1200 кубометрів на весь опалювальний сезон. Про це у програмі "10 хвилинах з прем'єр-міністром" 1 листопада заявив глава уряду Арсеній Яценюк.
фото: thekievtimes.ua

фото: thekievtimes.ua

"Уряд ухвалив рішення щодо запровадження так званої соціальної норми: кожна сім'я, яка використовує природний газ для опалення власної оселі, отримує соціальну норму 200 кубічних метрів газу на місяць за ціною, яка вдвічі менша ніж ринкова ціна газу – 3600 гривень, а не 7188", – зазначив Яценюк.

Читайте також: Все, що треба знати про оплату за газ

"Ми провели аналіз обсягів споживання природного газу в будинках, які в середньому опалюють 76 кв метрів площі. Це складає протягом опалювального сезону 1218 кубічних метрів газу", – додав Яценюк. За результатами аналізу уряд ухвалив рішення змінити систему надання соціальної норми. "Раніше ви отримували 200 кубометрів газу на місяць. Якщо зекономили і спожили в жовтні не 200, а 100 кубічних метрів, то зекономлених 100 кубічних метрів газу у вас просто згорало, і ви не мали можливості їх перенести на листопад чи інший місяць. Зараз ми виділяємо не 200 кубічних метрів газу на місяць, а на кожну домівку виділяємо 1200 кубічних метрів газу на весь опалювальний сезон – на 6 місяців",– пояснив Яценюк.

Читайте також: Як економити газ в побуті

"Це дає можливість у місяці, коли споживання газу буде менше, зекономити необхідний обсяг газу, і  коли температура буде нижча, використати за найдешевшою ціною обсяг газу, зекономлений у попередньому місяці протягом опалювального сезону", – додав прем'єр. Також Яценюк повідомив, що наразі у газосховищах накопичено 17 млрд кубометрів газу, що "дещо більше, ніж у минулому році". При цьому він зазначив, що для опалювального сезону необхідно додатково закупити майже 5 млрд. кубометрів газу та підкреслив важливість економного використання енергоресурсів.

Джерело: Українська правда

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
2 Листопада, 2015 14:04
Львів А як на рахунок того, що в опалювальний сезон включено жовтень увесь і квітень теж увесь? Тобто, це 7 місяців, а не півроку.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!