В Україні запускають електронну систему охорони здоров’я Е-Health: як це працюватиме

4950 0
Міністерство охорони здоров'я України планує запустити перші елементи eHealth в Україні у 2017-му році, починаючи з електронізації первинної ланки.
фото: webmed.com.ua

фото: webmed.com.ua

Впровадження електронної системи охорони здоров’я є частиною реформи, яка допоможе звести нанівець корупційні ризики в медичній галузі, без її втілення подолати приховані побори, “благодійні внески” та проконтролювати ефективність використання державних коштів практично неможливо. Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк під час форуму, присвяченого Міжнародному дню боротьби з корупцією в Україні-2016, - інформує прес-служба міністерства.

Читайте також: Найміть собі лікаря. Українців очікує кардинальна реформа медицини

За словами заступника міністра, існують різні моделі створення eHealth, які залежать від цілей, принципу фінансування та організації охорони здоров'я в країні. Але головні їх завдання є спільними: підконтрольність фінансування, підвищення якості і зручності медичних послуг, прозорість діяльності системи шляхом фіксації дій та більш ефективне використання видатків на сферу охорони здоров'я. 

Павло Ковтонюк додав, що МОЗ України планує запустити перші елементи Е-Health в Україні у 2017-му році, починаючи з електронізації первинної ланки. Це дозволить відслідковувати договори між лікарем і пацієнтом, а також чітко контролювати рух коштів. Маючи чіткі правила гри у вигляді гарантованого пакету послуг і контрактів, а також спостерігаючи рух коштів, лікарі будуть зацікавлені працювати якісніше, залучати більше пацієнтів, оскільки від цього залежатиме їх грошова компенсація.

Читайте також: До 2020 року Україна перейде на страхову медицину

Крім того, буде вирішена проблема із лікарняними листками, - вважають у міністерстві. За підрахунками незалежних експертів, щороку в Україні видається близько 10-12 млн. листків непрацездатності, з яких у 5-10% випадків вони виписуються необґрунтовано, а третина видається з порушеннями. Це призводить до значних фінансових втрат бюджетних коштів, що майже на 2/3 формується за рахунок відрахувань роботодавців, а втрати за різними підрахунками становлять від 300 до 900 млн грн. Наступними кроками, за словами Ковтонюка, стануть електронізація вторинної ланки і спеціалізованих послуг.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!