В Україні зареєстрували петицію з вимогою виключити зі шкільної програми твори російських авторів

2141 0
Твори російських та білоруських письменників пропонують замінити на інші зарубіжні.
фото з відкритих джерел

фото з відкритих джерел

В Україні зареєстрували петицію з вимогою замінити у шкільних програмах твори російських та білоруських письменників на інші зарубіжні. За один день вона зібрала понад 700 підписів із 25 тисяч необхідних. 

Авторка петиції Леся Мельник каже, українське суспільство позитивно сприйняло те, що творам росіян та білорусів немає місця в наших школах. Їхнє виключення зі шкільних програм — це ще один суттєвий крок на шляху відриву від російської культури, в ярмі якої Україна перебувала кілька століть. До того ж робоча група при Міністерстві освіти і науки України ухвалила рішення оновити зміст цих навчальних програм з урахуванням вікових особливостей учнів/учениць. Також рекомендували авторам модельних програм із зарубіжної літератури внести відповідні зміни щодо російського і білоруського контенту.

Читайте також: Як дітям-переселенцям на Львівщині долучитися до навчання у школах

«Рішення, напрацьовані фахівцями робочої групи, є обґрунтовані й результатом тривалих обговорень ще з початку повномасштабної військової агресії рф. Будь-які дискусії з цього питання недоречні. Однак у ЗМІ почала з'являтися інформація, зокрема з посиланням на інтерв'ю міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, що рішення про виключення зі шкільних програм російських та білоруських авторів буде надалі опрацьовувати МОН. Будь-яких зволікань із прийняттям остаточного рішення з питань оновлення навчальних програм із зарубіжної літератури не може бути», каже вона.

Авторка також зауважує, що під час воєнних дій, спричинених рф, українські діти є найбільш вразливою категорією населення, вони зазнали значних психологічних і фізичних травм. Мистецтво, із її слів, не може бути додатковим подразником для нестабільної дитячої психіки, яка до того ж перебуває в умовах стресу. 

«Вимагаємо негайно, не зволікаючи, замінити у шкільних програмах твори російських та білоруських письменників на інші зарубіжні твори», – зазначила авторка петиції.

Нагадаємо, Міністерство освіти і науки України ще у квітні цього року заявило, що переглядає програму курсу світової літератури, яку вивчають у школах. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!