В Україні зареєстрували петицію з вимогою вивести тероборону ЗСУ з зони бойових дій

9133 0
Станом на зараз вона має близько 800 підписів із 25 тисяч необхідних для того, аби її розглянув Кабінет міністрів України.
Фото зі сторінки Володимира Зеленського

Фото зі сторінки Володимира Зеленського

В Україні зареєстрували петицію зі зверненням до президента Володимира Зеленського з вимогою вивести добровольців територіальної оборони ЗСУ з зони бойових дій та не підписувати законопроєкт №6521. Відповідне звернення опублікувала 25 травня Оксана Жабяк.

За її словами, добровольців тероборони ЗСУ незаконно відправили на завдання у зону бойових дій Луганської та Донецької областей, на нульову, першу, другу лінії фронту. 

Читайте також: «Зарубати слона кинджалом». Чому бійців з тероборони відправили у «гарячі точки»

«На момент вступу до лав ТрО керувалися законом України «Про основи національного спротиву», де зазначено, що Сили територіальної оборони є допоміжними ЗСУ. Виконання завдань тероборони здійснюється поза районами ведення воєнних (бойових) дій у випадку їх передислокації. Законопроєкт №6521 від 3. 05. 22, який б дозволяв віддавати подібні накази, ще не почав діяти, а окремі батальйони ТрО ЗСУ забрали до поправок до законопроєкту без рапортів на добровільну згоду та інформацію про місце передислокації. Їх відправили без належного військового вишколу, медичної комісії, без відповідної зброї, амуніції, тільки автомати. Контракти вони не підписували», – йдеться у петиції.

Також авторка звернення вказує, що Генеральний штаб Збройних Сил визначив етапи мобілізації, де в межах першого до лав ЗСУ залучають оперативний резерв (колишні військовослужбовці, які мали бойовий досвід), під час другого - військовослужбовці, що з 2014 року проходили строкову службу чи служили за контрактом, а третій передбачає призов офіцерів запасу та військовозобов'язаних, які закінчили військові кафедри університетів.

«Таким чином добровольці ТрО не підлягають даним етапам мобілізації, які потребують кращого військового вишколу, тому виконання бойових завдань, які ставлять перед ними у гарячих точках, є непосильними і несуть за собою численні бойові втрати», – додає вона.

Читайте також: Я не знав, чи у мене залишилися очі. Історія львівського розвідника

Оксана Жабяк просить вивести добровольців територіальної оборони ЗСУ на території їхніх формувань, згідно з діючим законом про ТрО, а також розслідувати накази, які, за її словами, віддали незаконно, стосовно виконання завдань у зоні бойових дій без підтверджуючих документів.

«Добровольці ТрО не дезертири, вони добровільно доєднались до ТрО, але через брак військової підготовки та невідповідності стану здоров'я не можуть ефективно виконувати поставлені завдання», – зазначає авторка.

Станом на зараз вона має близько 800 підписів із 25 тисяч необхідних для того, аби її розглянув Кабінет міністрів України. До завершення голосування залишилося ще 89 днів.

Читайте також: У нас багато патріотів воюють і їх потрібно зберегти, або Ще раз про тероборону

Підписати петицію можна тут.

Нагадаємо, що жінки, сестри, матері і дівчата тероборонівців вимагали від військової адміністрації у Львові повернути їхніх чоловіків із нульової та першої лінії фронту, бо тих відправили у «гарячі точки» без належної військової підготовки та відповідного оснащення. За їхньою інформацією, серед тероборонівців є чимало загиблих і поранених, тому вони закликали владу і військове керівництво цінувати життя оборонців. Тvoemisto.tv розпитало, що кажуть самі захисники, яка ситуація із теробороною з інших областей і що варто змінити. Детальніше читайте тут.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!