В Україні затвердили новий правопис

15632 3
Правопис не може бути вичерпним, а у ньому вказані найбільш поширені або спірні орфографічні положення.
Фото: fobies

Фото: fobies

В Україні схвалили нову редакцію українського правопису. Відповідне рішення прийняли на засіданні Кабміну сьогодні, 22 травня, повідомляє РБК.

Водночас правопис від 1992 року втратив чинність. Новий проект розробляли з врахуванням нових мовних явищ, однак комісія, яка готувала проект правопису, врахувала, що він не може бути вичерпним, а у ньому вказані найбільш поширені або спірні орфографічні положення.

Читайте також: Говорімо правильно. 15 листівок-порад із українського правопису

У новому правописі пропонують писати «пів» із іменниками окремо, якщо йдеться про половину, наприклад, «пів Києва» та «пів хліба». Також можна використовувати букву «т» замість «ф» у словах грецького походження: катедра, мітологія.

Серед іншого, у проекті пропонують поновити в правах закінчення родового відмінку іменників третьої відміни жіночого роду, наприклад «смерти», «радости» «Білоруси», як варіант і для художніх текстів. Проект нового правопису перебував на обговоренні з серпня минулого року. Переглянути повний текст правопису можна тут

 

 


Читайте також:
13 Червня, 2019 15:18
Катерина не "найбільш поширені", а "найпоширеніші"
23 Травня, 2019 11:03
666 ... дивлюсь я на небо та й думку гадаю ... так і до латиниці дійдемо , щоб москалів із отою кирилицею не наслідувати ...
22 Травня, 2019 20:35
Валерія
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!