В Україні змінять правила ввезення товарів з-за кордону: 5 нововведень. Інфографіка

23023 1
Кабмін збирається змінити для українців правила ввезення в Україну товарів із-за кордону. Законопроект про зміни до Митного кодексу днями був поданий в Раду. В уряді цю міру пояснюють необхідністю привести наші закони у відповідність з європейськими перед набуттям чинності з 1 січня 2016 року Угоди про асоціацію з ЄС. Також це має збільшити надходження в бюджет.

Як відомо, зараз українцям можна ввозити безмитно товарів на суму до 1000 євро, а в ЄС – не більше ніж на 430 євро, все, що вище оподатковується. Якщо закон таки приймуть, то норма набуде чинності з 1 січня 2017 року. Пропонуємо вам інфографіку, яку підготував Укрінформ, про певні зміни до Митного кодексу України.

5 можливих змін до Митного кодексу України виглядають наступним чином:

1. Із-за кордону в Україну літаком або морським транспортом можна буде привезти будь-яких товарів (крім сигарет і спиртного) на суму до 430 євро (зараз 1000 євро). При ввезенні наземним транспортом або перетинаючи кордон пішки можна буде ввезти тільки на 300 євро (зараз 500 євро).

Важливо знати: якщо перевищити ці ліміти доведеться заплатити мито: 10% вартості товару + 10% імпортного збору + 20% ПДВ з суми перевищення. Обмеження по вазі товару – 50 кг/людини. Умова – відсутність людини на території України більше 24 годин.

2. Щодо спиртного, то, на одну людину, пива та ігристого вина дозволять безкоштовно ввезти 16 літрів (зараз 5) і 4 літри (зараз 2) відповідно.

3. До підакцизних товарів пропонують прирівняти духи і туалетну воду. При пересиланні їх міжнародними поштовими відправленнями необхідно буде сплатити податок: 10% + 10% імпортного збору + 20% ПДВ. Під час перевезення парфумерії в багажі або в ручній поклажі – податки не стягуються, якщо вони коштують менше 430 євро (зараз 1000 євро).

4. Весільні подарунки, вартістю до 1000 євро кожен, можна ввезти безмитно громадянину, який переселяється на ПМЖ в Україну у зв'язку з укладенням шлюбу лише через 4 місяці після весілля (згідно зі свідоцтвом про укладення шлюбу).

Важливо знати: чоловік (дружина) повинні перебувати на території країни звідки він (вона) прибув не менше 12 місяців. Подарунки заборонено відчужувати або передавати в користування раніше ніж через рік. Подарунками не можуть бути алкогольні та тютюнові вироби.

5. Іноземцям, які в’їжджають на ПМЖ в Україну, дозволяється безмитно ввозити автомобілі до 3,5 тонн (легкові, буси), якщо вони володіли ними не менше 6 місяців (зараз рік) і забороняється їх продавати, дарувати, міняти або передавати у користування громадянам України раніше ніж через 2 роки після ввезення (зараз 1 рік) без повідомлення структур ГФС (в цьому випадку стягується митний збір до 20% вартості).

Як визначається оцінка вартості зараз:

У Митному кодексі визначено перелік предметів, які громадянин України може ввезти із-за кордону як особисті речі. При цьому, якщо їх сумарна вартість не перевищує зараз 1000 євро (500 при наземному перетині кордону), зараз декларувати такі товари необов'язково. Це предмети особистої гігієни та косметики, необхідні на період поїздки: 100 мл парфумів і 0,5 л туалетної води, ношений одяг та взуття, коштовності, один фотоапарат, переносний телевізор, два комп'ютери, два калькулятора, два музичних інструменти, дві пари наручних годинників тощо. Якщо зазначених предметів більше, при перетині кордону доведеться підтверджувати їх вартість товарними чеками. За їх відсутності митники самі визначать ціну, виходячи з вартості такого ж або ідентичного товару, і попросять сплатити податок. Він платиться не з усієї суми, а лише з тої, яка перевищує дозволену для безмитного ввезення.

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
3 Грудня, 2015 10:42
Оля Воно то так, ще не факт чи введуть, хоча в нас таке лю[***].
Нараз все по таких правилах і законах: [***]://ceperemoga.com.ua/information/mytni-pravyla-ukrajiny-scho-varto-znaty-koly-povertajeshsya-dodomu.html/
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!