В Україні – нові правила реєстрації нерухомості: 5 найважливіших нововведень

18672 0
Із 1 січня 2016 року в Україні набули чинності нові законодавчі положення щодо реєстрації прав на нерухомість. Серед найважливіших змін – скасування свідоцтва про право власності, розширення повноважень нотаріуса та електронне підтвердження факту володіння замість підписів, печаток і штампів. Зміни внесли не лише до правил реєстрації нерухомого майна, а й до деяких інших актів законодавства. Юрист ТОВ «Юридична компанія «Лігалейд» Тетяна Кордіяка розповіла Tvoemisto.tv про нюанси найважливіших нововведень.
фото: www.rivne1.tv, www.pravoconsult.com.ua, uiamp.org.ua, kherson.sfs.gov.ua

фото: www.rivne1.tv, www.pravoconsult.com.ua, uiamp.org.ua, kherson.sfs.gov.ua

Свідоцтво про право власності скасовується

Відтепер свідоцтво про право власності на об’єкт нерухомого майна не видаватиметься. Фактично за результатами розгляду заяви у сфері державної реєстрації прав на нерухомість заявник має право отримати лише рішення державного реєстратора. Таке рішення надається в електронній формі і лише за бажанням заявника – у паперовій. При цьому на рішенні державного реєстратора, станом на зараз, останній не зобов’язаний ставити печатку, будь-які штампи чи підпис.

Також нагадуємо, що інформація, отримана з реєстру речових прав на нерухоме майно в електронній чи паперовій формі, має однакову силу. Кожен громадянин має право отримати інформацію з реєстру в електронній формі про будь-який об’єкт нерухомості і його власника. Для цього потрібно лише зареєструватись на сайті Кабінету електронних сервісів  і провести відповідну оплату за надання інформації (інформаційної довідки).

Реєстрацією займатимуться місцеві органи

Реєстрація прав на нерухомість передається від органів Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України до органів влади на місцях. Зі вступом у дію нової редакції Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» звернутись із заявою щодо реєстрації прав на нерухомість можна до органів місцевого самоврядування, а саме виконавчих комітетів місцевих рад (міської, сільської, селищної), а також до районних державних адміністрацій.

Виконавчі комітети місцевих рад (окрім виконкомів рад міст обласного значення) набувають таких повноважень, якщо про це прийме рішення відповідна місцева рада. Як випливає з нових положень Закону про реєстрацію речових прав на нерухомість, місцевій раді слід забезпечити розгляд на пленарному засіданні питання щодо прийняття рішення про здійснення повноважень з реєстрації прав на нерухомість її виконавчим комітетом та вжиття відповідних заходів, необхідних для цього, зокрема підключення реєстраторів до Державного реєстру. Таким чином документи можна буде подати через Центри надання адміністративних послуг відповідних органів.

Постановою КМУ №1127 від 25.12.2015 року затверджено також новий Порядок державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Органи Департаменту державної реєстрації (реєстраційні служби) Міністерства юстиції України, які досі проводили реєстраційні дії прав на нерухомість припиняють свої повноваження за рішення КМУ, але не пізніше 30 квітня 2016 року.

Скільки коштуватиме реєстрація прав на нерухоме майно

Маємо нововведення у регулюванні плати за проведення реєстрації прав на нерухоме майно. До 1 січня 2016 року за реєстрацію прав на нерухомість збиралося державне мито. Зокрема для реєстрації права власності сплачувалась сума у розмірі 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (119 гривень). Зараз за такі послуги у новому Законі встановлено адміністративний збір, розміри якого визначаються з прив’язкою до розміру мінімальної заробітної плати. Зокрема за цю ж реєстрацію права власності у строк не більше 5 робочих днів тепер потрібно оплатити 0,1 від мінімальної заробітної плати (зараз це 140 гривень).

Закон встановлює можливість провести реєстраційні дії швидше за підвищену оплату. Наприклад, за реєстрацію права власності на нерухоме майно в строк 2 робочі дні слід заплатити 1 мінімальну заробітну плату, протягом 24 годин – дві, і для реєстрації протягом двох годин – суму у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат.

Куди скаржитися на бездіяльність державного реєстратора

В новій редакції Закону чітко врегульовано порядок оскарження рішення, дії чи бездіяльності державного реєстратора. Їх можна оскаржити до Міністерства юстиції України та його територіальних органів за загальним правилом протягом 30 календарних днів. Також можна оскаржувати такі дії чи бездіяльність у судовому порядку. Слід також додати, що новим законом встановлено адміністративну відповідальність за порушення порядку проведення реєстраційних дій прав на нерухоме майно, а саме у статті 166-33 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Як розширилися повноваження нотаріусів

Внесено зміни до повноважень нотаріусів щодо реєстрації прав на об’єкти нерухомого майна. До 1 січня 2016 року нотаріуси проводили реєстраційні дії щодо нерухомості лише за результатами посвідчених ними правочинів. Відтепер нотаріуси отримали права повноцінного державного реєстратора та можуть реєструвати право власності та інші речові права на нерухоме майно, незалежно від місця розташування останнього.

Читайте також: Що варто знати, купуючи житло в новобудові. Поради юриста

Передбачається, що це дозволить пришвидшити процес реєстрації та надасть можливість особі вибирати, куди їй звертатись для проведення реєстраційної дії. Хочемо також нагадати, що окрім повноважень у сфері реєстрації прав на нерухомість, нотаріуси отримали право реєструвати юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, незалежно від місцезнаходження останніх. Такі нововведення дозволять спростити цю процедуру, а також уникнути черг в органах реєстрації.

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!