В Україні ЗНО адаптують для людей із порушеннями зору

1680 0
У Міністерстві освіти і науки почала працювати робоча група з адаптації програм зовнішнього незалежного оцінювання з української мови та літератури, математики, історії України для школярів з порушеннями зору.
фото: vlasti.net

фото: vlasti.net

Фахівці мають вирішити, які зміни потрібно внести до програм ЗНО з цих предметів, щоб зробити їх доступними для дітей з особливими потребами. Відзначимо, що перед учасниками групи стоїть завдання не спростити програму, а вилучити з неї ті речі, які дитина з порушеннями зору просто не зможе осягнути, в яких не зможе працювати з шрифтом Брайля. Наприклад, якщо йдеться про порівняння зображень геометричних фігур, упізнання видатних історичних діячів, письменників, архітектурних споруд тощо, – інформують на сайті Міністерства освіти і науки.

Оскільки така робота потребує синергії різних фахових середовищ, до складу робочої групи увійшли вчителі української мови та літератури, математики, історії України, учасники розробки чинних програм для ЗНО, представники спеціалізованих установ і навчальних закладів, які працюють з дітьми з особливими потребами, фахівці МОН.

Читайте також: Природа на дотик. У Львові провели нестандартний урок для дітей із вадами зору. Фото, відео

До 30 січня група має подати свої пропозиції, які оприлюднять на сайті Міністерства освіти і науки для громадського обговорення. Відтак, вони будуть доопрацьовані з урахуванням отриманих зауважень й затверджені МОН.

Передбачається, що внесені зміни почнуть діяти з наступного навчального року, після завершення якого школярі з порушеннями зору отримають змогу складати ЗНО з допомогою шрифту Брайля.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!