Політична реклама

В Україні зникнуть залізничні рейси часів СРСР

1592 0
З кінця жовтня Укрзалізниця почне скасовувати збиткові поїзні рейси і зменшувати частоту їх руху. До середини листопада буде скасовано 23 пари поїздів, скорочено частоту руху 13 пар і скасовані причіпні вагони в 55 поїздах. Про це інформує тижневик «Коментарі».

Як повідомляє видання, доцільність курсування деяких потягів не переглядалася з радянських часів, хоча вже давно змінилися пасажиропотоки і з´явилися більш оптимальні варіанти поїздок автомобільним транспортом.

Яскравий приклад з числа рейсів, що відміняються - поїзд Дебальцеве - Хмельницький, на якому від початкової до кінцевої станції їдуть всього 4% пасажирів, а доходи покривають витрати лише на 40%. Збитки тільки від цього складу за січень-вересень склали 34 млн. грн.

З причіпних вагонів будуть скасовані такі екзотичні варіанти, як Київ - Владивосток, Маріуполь - Красноярськ, Дніпропетровськ - Владивосток, Харків - Мурманськ. «До Владивостока з Києва рідко доїжджає навіть один пасажир. Адже літаком дешевше, та й час у дорозі - вісім діб», - пишуть «Коментарі».

Фінансовий ефект від запропонованих «Укрзалізницею» заходів повинен скласти близько 1 млрд гривень на рік. У той же час в 2012 році кількість запропонованих місць на рейсах зросте на 2% у зв´язку з переорієнтацією Укрзалізниці на перевезення прискореними денними потягами з оборотом кілька разів на добу. Хоча кардинально проблему збитковості пасажирських перевезень ця міра не вирішує. Так, за січень-вересень цього року доходи від пасажирських перевезень склали 4,66 млрд. гривень, а витрати - 9,24 млрд. Тобто, збитки склали близько 4,57 млрд. гривень і вони повинні покриватися за рахунок доходів від високорентабельних вантажних перевезень.

Видання підкреслює, що рішення про скасування вкрай нерентабельних поїздів послідувало після того, як Кабмін відхилив усі заявки Укрзалізниці на бюджетне фінансування пасажирського сектора та інфраструктурних об´єктів.

Скасування поїздів найближчим часом викличе масу протестів, пророкують «Коментарі»: «Зокрема, скасуванням причіпних «хлібних» вагонів з Києва та ряду обласних центрів у Берлін, Варшаву, Прагу, Братиславу, Белград, Будапешт або Софію будуть дуже незадоволені провідники».

Місцева влада також вже не раз виступала проти скорочення збиткових міжобласних і приміських поїздів, ніяк не реагуючи на заклики Укрзалізниці спільно вирішувати економічну складову питання, чого від влади вимагає законодавство.

«Коментарі» пишуть, що минулого тижня депутати Хмельницької облради вимагали замінити введений в червні двухвагонний рейковий автобус Вінниця - Хмельницький на дизель-поїзд, що курсував раніше. Причина проста - в рейковому автобусі введена система як в електричках підвищеного комфорту, тобто без квитка там проїхати не можна. Хоча формально протест депутатів аргументований тим, що польський міні-поїзд «не може задовольнити обслуговування людей з фізичними вадами», важко уявити, що в старому «дизелі» інваліди відчували себе комфортно.

«Цей приклад показує, що перша за роки незалежності спроба реформувати сектор пасажирських перевезень натрапить на серйозну протидію», - резюмує видання.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!