В Україні знизили акциз на уживані авто до 28 разів

5152 0
Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 3251, яким тимчасово, до 31 грудня 2017 року, ставки акцизного збору на вживані легкові автомобілі знижуються від 2 до 28 разів.
фото: zn.ua, ua-ekonomist.com

фото: zn.ua, ua-ekonomist.com

Документ розробили для мінімізації ухилення від сплати податків.

«В Україні податкове навантаження на нові автомобілі становить 47%, а на старі – 170%, тобто акцизи непропорційно високі», – підкреслила нардеп Тетяна Острикова («Самопоміч»).

У пояснювальній записці до законопроекту, авторами якого є приблизно 100 народних депутатів, зазначається, що на тлі девальвації значно знизилися продажі автотранспортних засобів, що призводить до скорочення робочих місць як у виробництві, так і у продажах авто і зниження надходжень до бюджету

.Читайте також: Що змінилось при купівлі-продажі авто?

«Споживачі не можуть купувати нові імпортні авто через їхню високу вартість у гривні, а старі імпортні – через високі ставки акцизного збору, що робить їхню ціну неконкурентоспроможною», – наголошується в пояснювальній записці.

У цих умовах громадяни, особливо у прикордонних областях, купують авто в Європі і використовують їх в Україні без сплати податків. Зокрема, широко розповсюджені схеми тимчасового ввезення нерезидентами і використання авто в митному режимі транзиту.

У документі нагадувалося, що в Україні з початку року діє стандарт Євро-5 (тобто ввозитися з Європи можуть автомобілі не старше 2009 року випуску).

Читайте також: В мережі з’явився сайт з онлайн-послуг реєстрації та перереєстрації авто у Львові

Найбільше зниження ставки акцизного збору передбачено на автомобілі з об’ємом циліндра двигуна 1–1,5 л: їх запропоновано відповідно знизити в 21,7 раза і майже у 28 разів – до EUR 0,063 за 1 куб. см об’єму двигуна.

Джерело: forbes.net.ua

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!