В Україні звільнили 31 засудженого військового, яких помилував Зеленський

1274 0
Подання про помилування вперше зроблено в історії незалежної України.
Фото: mil.in.ua

Фото: mil.in.ua

В Україні звільнили від покарання 31 засудженого військового. Вчора, 9 жовтня державна кримінально-виконавча служба виконала указ президента Володимира Зеленського щодо звільнення учасників бойових дій у повному обсязі. Про це у Facebook повідомила голова Консультативної ради з питань забезпечення прав і свобод захисників України Альона Вербицька.

«Найближчим часом 31 родина зустріне своїх синів, чоловіків, батьків, братів, а хтось нарешті зможе потиснути руку своєму побратимові. Щиро бажаю всім помилуваним і відтепер вільним захисникам України, ніколи більше не повертатись в місця несвободи», – пише вона.

Раніше Консультативна рада з питань забезпечення прав і свобод захисників України ініціювала звільнення або часткове зменшення терміну відбування покарання для 31 засудженого військового. У п’ятницю, 8 жовтня Глава держави підписав відповідний указ про помилування.

В Офісі президента зауважують, що таке окреме подання про помилування військових зроблено вперше в історії незалежної України. При визначенні осіб для помилування враховували їхні заслуги перед державою.

Під час розгляду справ були відібрані особи, які не вчиняли тяжких злочинів. Водночас помилування не стосується справ щодо військових, які скоїли ДТП у стані алкогольного сп’яніння, а також вчинили вбивство.

Перед підписанням указу голова Консультативної ради Альона Вербицька відвідала близько 40% колоній, а також центри та слідчі ізолятори, зустрівшись з понад 200 засудженими військовими. Зі звільненими військовими надалі спілкуватиметься психолог, який працюватиме над їхніми бойовими травмами та допоможе соціалізуватися.  

До кінця року представники Комісії у питаннях помилування планують відвідати ще близько сотні місць позбавлення волі. Крім того, розглядатимуть питання про помилування не тільки ветеранів, а й інших категорій засуджених – неповнолітніх, жінок з дітьми, людей з інвалідністю, детально вивчати кожну справу. Нині в роботі – розгляд прохань про помилування щодо засуджених неповнолітніх.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!