В Україні з’явиться маркування на ліках, за яким можна буде перевірити їх на оригінал

3034 0
А наприкінці року пацієнти зможуть самостійно перевіряти препарати за допомогою мобільного додатку.
фото: exzim.3dn

фото: exzim.3dn

Уже з осені цього року на упаковках ліків з'явиться спеціальне маркування. За ним можна буде перевірити оригінальність препарату. Про це на своїй сторінці у Фейсбуку повідомляє в.о. міністерки охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Окрім цього, наприкінці року пацієнти зможуть самостійно перевіряти ліки за допомогою мобільного додатку. Відповідну постанову ухвалив сьогодні, 24 липня, Кабінет Міністрів України.

Як працюватиме кодування?

На упаковці ліків надрукують спеціальний 2D-код. Його наноситимуть під час виробництва на заводі, а дані про це будуть в єдиній державній системі проведення моніторингу обігу лікарських засобів. Пацієнти зможуть перевірити ліки, просканувавши цей код через мобільний додаток. Наразі його розробляє Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. Очікуємо, що він стане доступним наприкінці року. Після сканування на екрані з’явиться інформація про ліки — зокрема чи препарат не є фальсифікований, протермінований або ж завезений до країни з порушенням норм.

Читайте також: Як та де зберігати ліки влітку. Поради МОЗ

Кодування дозволить відстежувати весь ланцюжок постачання ліків — від виробництва чи імпорту, до продажу в аптеці. Це також допоможе вчасно реагувати на порушення. Усі транзакції включать в загальну базу даних, у тому числі серію ліків і дату виробництва.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!