В Україні з’явився інститут освітнього омбудсмена

2033 0
У конкурсі на цю посаду переміг директор київської школи Сергій Горбачов.
Фото: Сергій Горбачов/Фейсбук

Фото: Сергій Горбачов/Фейсбук

В Україні відбувся перший конкурс на посаду освітнього омбудсмена. Переміг у ньому директор київської спеціалізованої школи Сергій Горбачов. Про це повідомляє МОН.

Як кажуть у міністерстві, визначальним фактором на користь Сергія Горбачова стало його знання системи освіти на різних, зокрема управлінських, щаблях, а також розуміння цінностей та суті розпочатих освітніх реформ.

Читайте також: У школах змінили програму з української літератури для старших класів. Деталі

На посаду претендували троє людей: юристка із досвідом роботи із складними підлітками Ірина Яковець, правозахисниця Олеся Ващук і Сергій Горбачов.

«Сергій Горбачов єдиний з кандидатів має сформоване розуміння того, що таке педагогіка партнерства. Ця посада має стати осередком довіри та цивілізованого вирішення конфліктів», – каже Лілія Гриневич.

Кандидат також показав себе як успішний менеджер, який має підтримку громадських та міжнародних організацій, що залучені у впровадження реформи.

Читайте також: Українські фільми викладатимуть на освітній електронній платформі

Тепер призначення на посаду має погодити Кабмін, потім омбудсмен має сформувати офіс із 15-ти працівників.

Сергій Горбачов в інтерв’ю НУШ розповів, що планує втілювати на новій посаді. Ідеться про аналіз витрат місцевої влади на освіту та прозорість фінансування, боротьбу з булінгом і налагодження партнерських стосунків в освіті.

За словами Сергія Горбачова, окрім основного офісу він шукатиме людей для роботи в регіонах, але це, швидше за все, буде робота на громадських засадах.

«Хоча обов’язково будемо шукати можливості недержавної підтримки інституційного розвитку Служби освітнього омбудсмена», – каже Сергій Горбачов.

Основними відділами служби, за словами майбутнього омбудсмена, стануть юридичний, фінансової аналітики, комунікаційний та психологічний.

«Я хочу, щоб освітній омбудсмен став голосом освіти у владі», – додає він.

Читайте також: В Україні запровадять кваліфікаційний іспит для випускників 30-ти спеціальностей. Перелік

Омбудсмен, зазначає Сергій Горбачов, не є суб’єктом владних повноважень – він не може когось звільнити, призначити, оголосити догану. За чинним порядком, омбудсмен має право звертатися, отримувати інформацію, оприлюднювати, рекомендувати органам державної влади відновити порушені права.

Інформацію про те, як подати скаргу, можна знайти за посиланням.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!