В Україні з’явився сайт, де можна перевірити наявність безкоштовних ліків для онкохворих

4365 0
Відтепер перевірити наявність ліків для онкохворих, якими держава повинна безкоштовно забезпечувати пацієнтів, можна і через інтернет. Активісти з команди «Центру протидії корупції» створили сайт, де можна це відслідкувати. А також боротися з його незаконним продажем.
Фото: salon.com

Фото: salon.com

Загалом на сайті likycontrol.org.ua можна знайти перелік із 112 препаратів, якими держава забезпечує хворих за рахунок коштів держбюджету. Кожен з цих препаратів має видаватися в лікарнях безкоштовно.

Перелік препаратів складений у алфавітному порядку. Також вони поділені на препарати для дорослих та дітей. Обравши потрібний препарат, можна побачити в яких областях він доступний, а натиснувши на область – в яких медичних закладах та в якій кількості.

Команда «Центру протидії корупції» щоквартально оновлює інформацію про залишки ліків на сайті. Інформація про наявність ліків є офіційною – отримана з Міністерства охорони здоров’я та обласних управліннях охорони здоров’я в кожному регіоні.

Читайте також: В Україні може суттєво зрости вартість ліків

Якщо ж лікар скаже, що ліків вже немає і їх видали іншим пацієнтам, активісти пропонують, відповідно до закону «Про доступ до публічної інформації», звернутися до обласного управління охорони здоров’я, які зобов’язані надати інформацію щодо наявності ліків. На сайті доступний приклад звернення, завантажити його можна тут. Все, що потрібно - вставити ПІБ, область, адресу та ініціали керівника обласного управління охорони здоров’я.

Разом з тим активісти будуть відслідковувати, чи ті ліки, які мали бпотрапити до хворих на рак, щоб вони не були продані через аптеки чи інші установи. Відтак вони пропонують, якщо ви купили такий препарат, будь ласка, звірте номер партії і, у разі спів падіння препарату з держзакупівлею, дайте їм про це знати. Команда «Центру протидії корупції» гарантує вам повну анонімність.

Активісти не відкидають можливості того, що невдовзі сайт може розширити перелік препаратів, які буде відслідковувати, і які були куплені за рахунок державних коштів.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!