Політична реклама

В українській курятині виявили сальмонелу

1678 0
У продукції найбільших українських виробників курятини виявили збудник сальмонели. Зокрема, експерти знайшли бактерію у курятині двох марок. Про це ексклюзивно УНН повідомили у Державній ветеринарній та фітосанітарній службі України.

"За повідомленням головного управління ветеринарної медицини у Київській області від 5 січня цього року в зразках субпродуктів ТОВ "Агромарс" виявлено збудник сальмонельозу. На даний час ведеться розслідування виявлених причин виникнення і контамінації", - зазначив голова Служби Іван Бісюк.

Головний державний інспектор ветеринарної медицини також зазначив, що протягом 2011 року було виявлено два випадки роду бактерії сальмонела – ТОВ "Агромарс" (ТМ "Гаврилівські курчата") та  ТОВ "Старинська птахофабрика" (входить до ПАТ «Миронівський хлібопродукт»,- ред.), - повідомили УНН.

Довідка: сальмонельоз – гостра інфекційна хвороба, яка спричиняється бактеріями з роду Salmonella і супроводжується явищами гастроентериту та інтоксикації. Відомо близько 2200 сероварів сальмонел. Джерелом інфекції можуть бути тварини, птахи, люди, хворі на сальмонельоз або здорові бактеріоносії; найчастіше велика рогата худоба, свині, свійська водоплавна птиця, кури, у кишках яких з великою постійністю містяться різні серовари сальмонел. Нерідко інфікуються яйця птахів.Зараження найчастіше відбувається контактно-побутовим шляхом. У 96-98% випадків воно пов'язане із споживанням інфікованої їжі. У харчових продуктах, особливо в напівфабрикатах, сальмонели не лише зберігаються, але й швидко розмножуються.

Як повідомив голова Державетфітослужби України Іван Басюк, до завершення розслідування та кінцевої типізації збудника, який може виявитися не патогенним, заявляти про не благополучність того чи іншого підприємства, тим більше через засоби масової інформації,  не буде вірним». 

"Для того, щоб процес державного контролю розповсюдження збудників сальмонельозу (до речі серед яких є велика кількість слабо патогенних, або не патогенних для людини) був прозорим, контрольованим та прозорим в Україні, на вимогу ГД САНКО при Європейській Комісії ЄС Україною було розроблено та запроваджено Програму моніторингового контролю сальмонельозу (Сальмонельозну програму).  Ця програма розповсюджується на всі сприйнятливі до захворювання види птиці", - сказав І. Басюк.

За його словами, програма розповсюджена по кожному із птахівничих підприємств, тому питання про перевірки по всій території України є правдивими і це триває  протягом  останніх трьох років в межах програми контролю сальмонельозу. А якщо говорити про періодичний контроль продукції птахівництва/ то дослідження на сальмонельоз тривають в Україні останні 70 років, кожного дня згідно графіку відбору зразків та проведення досліджень.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!