В українських лікарнях скоротять кількість ліжко-місць

2729 0
Українські лікарні мають бути забезпечені стаціонарними ліжками у розрахунку не більше 60 на 10 тисяч населення. Відповідний наказ Міністерства охорони здоров'я набрав чинності у четвер, 17 березня.
фото: galagov.tv

фото: galagov.tv

В це число вже входить надання спеціалізованої (вторинної) та високоспеціалізованої (третинної) медичної допомоги. Кількість ліжко-місць дозволяється лише зменшувати.

У повідомленні МОЗу йдеться, що наразі в Україні цей показник складає 87,9 ліжок на 10 тис. населення, тоді як у Європейському Союзі, де системи медичної допомоги вважаються ефективними, – 52,8 ліжок.

Читайте також: Як у Львові помолодшало статеве життя і чому кожна п’ята пара – безплідна

Міністерство охорони здоров'я наказує підрозділам з питань охорони здоров'я обласних адміністрацій протягом місяця затвердити детальні плани оптимізації ліжкового фонду у лікарнях на 2016 рік. В той ж час структурним підрозділам надається можливість самостійно регулювати кількість лікарняних ліжок для стаціонарного лікування пацієнтів.

Читайте також: Львів'янка поскаржилася на умови в пологовому. Що відповів лікар

При цьому має враховуватися «структура та рівень захворюваності і смертності населення регіону, дотримання вимог уніфікованих клінічних протоколів щодо госпіталізації пацієнтів у стаціонар, використання у лікувальному процесі сучасних медичних технологій, а також існуючу мережу закладів охорони здоров'я, їхнє ресурсне забезпечення, якість надання медичної допомоги, територіальні особливості тощо».

Важливо, що дія Постанови не поширюється на санаторно-курортні заклади, ліжковий фонд яких визначається відповідно до рівня захворюваності за профілем.

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!