В українських університетах подорожчає вартість навчання за контрактом

4683 1
Виші не зможуть демпінгувати ціни, щоб залучити якомога більше студентів.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Із наступного року в Україні почне зростати вартість навчання у вищих закладах освіти за контрактом. Міносвіти запроваджує поняття індикативної собівартості контрактного навчання в університетах. Про це повідомляє Osvita.ua.

Таке нововведення, вважають у МОН, обмежить можливості університетів зі встановлення нижчої вартості навчання для студентів-контрактників. На думку урядовців, університети часто занижують вартість навчання, аби залучити якомога більшу кількість студентів-контрактників, а потім покривають різницю за рахунок фінансування державою студентів-бюджетників.

«Таким чином, страждають і студенти, які навчаються на бюджеті, і студенти-контрактники. Заклади вищої освіти демпінгують, встановлюючи занижену ціну на навчання, а в суспільстві у цей час утверджується наратив про те, що якісна вища освіта може бути дешевою», – кажуть в МОН.

Читайте також: Нема лікарів від Бога або Як реформа медосвіти зачепить кожного з нас

Окрім того, зазначають у міністерстві, встановлення індикативної собівартості навчання сприятиме відновленню умов для справедливої конкуренції закладів вищої освіти і запобігатиме ризикам недофінансування.

Нововведення впроваджуватиметься поступово. Так, у 2020 році вартість навчання за контрактом зросте на 60% від держфінансування на одного студента.

У 2021 і 2022 році, відповідно, вартість зросте на 70 і 80%. Водночас, додають у МОН, вартість навчання буде корелюватись із доходами людей у регіоні. А університет може не підвищувати ціну, коли та сягне рівня трьох середніх заробітних плат в області.

Читайте також: У нас забагато лікарів. Ігор Новицький про медичну освіту та розвиток офтальмології

Урядовці запевняють, що розширення державного пільгового кредитування на здобуття вищої освіти і податкова знижка дозволять уникнути труднощів із оплатою навчання за реальними цінами.


Читайте також:
26 Грудня, 2019 09:37
666 ... ".. із наступного року почне зростати вартість навчання.." ... і не потрібно вказувати із якого року ... "ізнаступного" ... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!