Через російську загрозу в Україну їде держсекретар США

1150 0
У Блінкена запланована зустріч із президентом України Володимиром Зеленським.
Фото: Українська правда

Фото: Українська правда

19 січня в Україну з візитом прибуде Держсекретар США Ентоні Блінкен. Про це повідомили УП джерела у дипломатичних колах та Держдепартаменті США. 

За словами співрозмовника УП, у Блінкена запланована зустріч із президентом України Володимиром Зеленським.

Читайте також: «Час перевірити бомбосховища і плани евакуації з будинків». Експерт про загрозу з боку Росії

Про порядок денний візиту ще не оголосили, однак, за словами джерел, на переговорах з українськими посадовцями мова йтиме про російську загрозу.

«На переговорах буде йтися про Росію, про військове скупчення біля кордонів України. Це - головна причина його приїзду», – розповів співрозмовник видання.

Візит глави дипломатії США до Києва відбувається після тижня напружених дипломатичних зустрічей країн Заходу з Росією у Женеві, Брюсселі та Відні, на яких було відкинуто ультиматум РФ щодо неприєднання України до НАТО і військової присутності Альянсу на східному фланзі блоку.

У МЗС України уточнили, що візит стане продовженням тісної координації дій України та США задля стримування Росії від подальшої агресії.

Востаннє Блінкен відвідував Київ у травні. Він народився у місті Йонкерс, штат Нью-Йорк, у родині євреїв. По батьковій лінії Блінкен є правнуком уродженця Переяслава, випускника Київського комерційного училища Меїра Блінкена, емігранта з України, який був відомим у США єврейським письменником.

Читайте також: Росія почала вивозити сім’ї дипломатів зі Львова та Києва 

Нагадаємо, що директор Центрального розвідуправління США Вільям Бернс 12 січня таємно відвідав Київ, де зустрівся з колегами з української розвідки, а також із президентом України Володимиром Зеленським, а на початку листопада 2021 року Бернс літав до Москви, щоб «попередити Кремль, що США уважно стежать за нарощуванням російських військ біля кордону України».

Сьогодні стало відомо, що Росія почала вивозити сім’ї дипломатів зі Львова та Києва. Скорочення чисельності посольства Росії може бути «частково пропагандою, частково підготовкою до конфлікту, що насувається, або частково хитрістю, або ж це всі три сценарії відразу», пише The New York Times з посиланням на українських і американських чиновників.

Про те, чи готова Україна до російських провокацій, чи можливе російське вторгнення в Україну, читайте в інтерв'ю із політологом-активістом, асоційованим дослідником Аналітичного центру УКУ Остапом Кривдиком. Також Тvoemisto.tv організувало публічну дискусію про те, чи готовий Львів і область організувати оборону у разі наступу Росії.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!