В Україну повернеться перша чудотворна ікона Русі, вивезена під час Другої світової, – Зеленський

2865 0
Ікона святого Миколи Мокрого є головною святинею Софії Київської.
Фото: segodnya.ua

Фото: segodnya.ua

Президент Володимир Зеленський заявив, що в Україну повернеться одна з головних та найшанованіших святинь Софії Київської – ікона святого Миколи Мокрого. Це перша чудотворна ікона Русі, повідомив Зеленський у своєму зверненні.

«Ще одна новина на сьогодні. Довгоочікувана для багатьох наших людей. В Україну повернеться одна з наших головних святинь. Одна з найшанованіших святинь Софії Київської — ікона Святого Миколи Мокрого. Це перша чудотворна ікона Русі. Ми довго працювали, щоб повернути її», – сказав президент.

Читайте також: Понад половину українців підтримують заборону УПЦ (МП) в Україні. Опитування

Зі слів Зеленського, ікона була вивезена з України під час Другої світової війни. Й тепер вона знову «буде вдома, у Святій Софії». Це має стати важливим символом для всієї України.

«Вдячний за це рішення ієрархам, духовенству та вірним Української православної церкви США. Хочу, щоб повернення цієї святині стало для всіх нас важливим символом. Фундаментальним символом. Символом того, що ми повернемо в Україну все наше. Усе українське. Повернемо усіх наших людей. І обов’язково повернемо справедливість, повний контроль над нашою землею», — сказав глава держави.

Довідково

Ікона святого Миколи Мокрого – найдавніша відома чудотворна ікона святого Миколая, перша чудотворна ікона Русі, найшанованіша святиня Софії Київської. До 1943 року зберігалася на хорах собору, в іконостасі Миколаївського вівтаря, праворуч від царських врат як храмовий образ. Сучасне місцезнаходження зберігається у Софійському соборі.

В давнину на Русі була особливо популярною через «Чудо про немовля у Києві», яка датується дослідниками не пізніше 1091 роком. «Чудо…» розповідає про подружжя, яке вирушило на паломництво у Вишгород до мощів Бориса і Гліба на день їх пам'яті. Поверталися вони до Києва по Дніпру в човні. В дорозі жінка задрімала і упустила у воду немовля. У відчаї батьки дитини звернулись до святого Миколая, «велику віру до нього маючи», з проханням про допомогу. Наступного ранку дитина була знайдена неушкодженою «…лежаще мокро перед образом св. Миколая» на хорах Софії Київської.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!