В Україну повернули 46 дітей, яких незаконно депортували у росію

884 0
Станом на сьогодні офіційно підтверджено 5100 випадків депортації дітей, але ця кількість щодня збільшується.
Фото: Укрінформ

Фото: Укрінформ

З початку повномасштабної війни Україні вдалося повернути 46 дітей, яких примусово депортували до росії. Про це повідомила радниця-уповноважена президента з прав дитини Дар'я Герасимчук, передає УП.

Станом на сьогодні офіційно підтверджено 5100 випадків депортації дітей, але ця кількість щодня збільшується.

«У відкритих джерелах російська влада озвучує цифру 350 тисяч нібито «евакуйованих» до рф дітей. При евакуації цих дітей негайно мали би повернути на територію України, але цього не відбулося. Ми можемо говорити не про «евакуацію», а про примусову депортацію і примусове переміщення», — сказала вона. 

Читайте також: США виявили 18 фільтраційних таборів для українців, які росія готувала ще до початку вторгнення

Дитяча омбудсменка зазначила, щоб повернути українських дітей, необхідно спочатку ідентифікувати їх. Українські інституції не мають доступу до окупованих територій, тому для пошуку дітей вони співпрацюють з міжнародними організаціями. Наразі більшість вивезених дітей — це діти, яких вивезли разом з дорослими примусово. Деякі з них втратили батьків.

«Також ми знаємо, що серед цих дітей є певна кількість дітей зі статусом сироти і дітей, позбавлених батьківського піклування. Росія націлена на процедуру усиновлення і зміни громадянства, тому саме ця категорія дітей є потенційно у великій небезпеці», — додала вона.

Нагадаємо, родичам зниклих безвісти та полонених необхідно звертатися у військову частину, військкомат, гарячі лінії Міноборони, Об'єднаний центр з пошуку та звільнення полонених; гарячу лінію МВС чи Червоний Хрест. Окрім цього, в Україні створили Національне інформаційне бюро для збору та узагальнення даних про українських військовополонених, загиблих, зниклих безвісти, незаконно затриманих окупантами, у тому числі з-поміж мирного населення.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!