В Україну йдуть чотири віруси грипу. Чи буде вакцина

16596 0
Вакцина проти грипу є платною.
Фото: meteoprog.ua

Фото: meteoprog.ua

В Україну вакцини проти грипу готові поставити три компанії. Вони можуть з`явитися в аптеках у жовтні-листопаді. Про це пише «Сьогодні» з посиланням на начальницю відділу грипу та ГРВІ Центру громадського здоров'я МОЗ Оксану Артемчук.

Читайте також: Як відрізнити грип від застуди. Поради від МОЗ

За прогнозами Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), в сезоні 2020-2021 років в північній півкулі циркулюватиме чотири віруси грипу:

  • вірус, подібний до A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1) pdm09;
  • вірус, подібний до A/Hong Kong/2671/2019 (H3N2);
  • вірус, подібний до B/Washington/02/2019 (B/Victoria lineage)
  • вірус, подібний до B/Phuket/3073/2013 (B/Yamagata lineage).

Читайте також: Чим коронавірус відрізняється від грипу. Пояснення ВООЗ

Є загроза, що коронавірусна інфекція у поєднанні з грипом може стати агресивнішою, тому головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що вакцину проти грипу в Україну доставлять раніше, в серпні-вересні.

«Ми написали виробникам вакцин офіційні листи з проханням повідомити терміни поставки і заплановану кількість, щоб ми знали, скільки вакцин буде доступно в новому епідемічному сезоні. Поки інформацію ми не отримали», – прокоментувала Оксана Артемчук.

В Україні станом на 25 липня зареєстрували чотири вакцини проти грипу, зазначає Оксана Артемчук. Це «Ваксігрип тетра» (Франція), «Джісі Флю» (Південна Корея), «Інфлувак» (Нідерланди) і «Інфлуенза ваксі» (Китай).

Читайте також: Перевір себе. Як відрізнити грип, ГРВІ і коронавірусну інфекцію

«За українським законодавством, ввозитися можуть тільки ті вакцини, які успішно пройшли експертизу внесення змін штамового складу. Експертиза завершена для вакцини "Ваксігрип тетра" і триває для вакцин "Інфлувак" та "Джісі Флю" станом на 31 липня. Це означає, що виробники збираються ввозити ці вакцини. Щодо четвертої вакцини "Інфлуенза ваксін" – виробник не подавався на процедуру зміни штамового складу», – розповіла Оксана Артемчук.

Зазначимо, що вакцина проти грипу є платною.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!