У Львові говоритимуть, як українцям стати щасливою нацією

1932 0
11 липня, в рамках акції «Ніч духовності у Львові», УКУ запрошує на інтелектуальну розмову про розуміння індивідуального та колективного (не) щастя в українській культурі з соціологом Євгеном Головахою та директором Інституту етики та проблем сучасності УКУ Володимиром Турчиновським.
фото: ucu.edu.ua

фото: ucu.edu.ua

Євген Головаха, автор концепту «аморальна більшість» розповість про способи, як українське суспільство може побороти стан постійної депресії та перефразовуючи польського письменника Анджея Стасюка, як нам потрібно жити, «… щоб діти в цій частині Європи не народжувалися втомленими».

Інший момент, на який гості звернуть увагу, це у який спосіб війна, відсутність рефом, бідність, впливають на моральний стан суспільства. Євген Головаха каже, що відсутність розуміння українцями свого місця в житті призводить до політичної та економічної дезорієнтації. Як наслідок, багато років українська «аморальна більшість» вибирала такий ж «аморальний уряд» якому все прощала. Чи щось зміниться на наступних виборах?

Читайте також: 10 тез Бориса Ґудзяка про цінність часу, соцмережі і вміння слухати

Володимир Турчиновський каже, що українці швидко опанували мову візій, стратегій, ринку та стали вправними інвесторами, уклавши суспільний договір про те, що все має свою ціну, а «за згодою сторін» може бути продане та придбане. Наша “постментальність” також дозволила нам укласти ще й “додатковий протокол” до договору про “ринок” корупційних послуг, який в тіні політичної парасольки виростав до мільярдних оборотів. Своєрідною кульмінацією цього суспільного договору стала можливість інструменталізувати самого себе і стати не тільки суб’єктом, але й об’єктом ринку.

Він вважає, що Майдан засвідчив, що українці готові виступити назустріч майбутньому та відпустити тоталітарне минуле з усіма його префіксами. Солідарність, відвага, та духовна сила Майдану зробили нас вільними і кристалізували нову ієрархію цінностей, яка повинна лягти в основу нового суспільного договору. І щоб стати щасливою нацією, нам в жодному разі не потрібно заговорити, зареформувати, чи знівелювати цінності солідарності бездіяльністю. Як досягти стану «бути», а не «здаватись» – ключове питання післямайданної України.

Читайте також: Як будувати бізнес і країну в умовах війни. 12 тез ректора УКУ

Модератор зустрічі — Оксана Міхеєва, доктор історичних наук, завідувач кафедри соціології УКУ. Після розмови доповідачі запрошують гостей до неформального спілкування під ліричну музику від Львівської школи джазу та запашну каву.

Розмова відбудеться 11 липня в Багатофункційному академічному корпусі УКУ на вулиці Козельницькій, 2а. Початок о 21.00. Вхід вільний. Охочих просять попередньо зареєструватися ТУТ.

Джерело: сайт Українського Католицького Університету, прес-служба Львова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!