В уряді хочуть створити спеціальний ІТ-фонд

1387 0
Фонд IT Creative буде виховувати нових спеціалістів для цієї галузі.
Фото: dt.ua

Фото: dt.ua

В уряді планують збільшити кількість ІТ-фахівців та створити для них спецфонд. Про це повідомляють на сайті Osvita.ua з посиланням на прем’єр-міністра України Олексія Гончарука.

«Уряд налаштований створити максимально комфортні умови для роботи ІТ-індустрії, щоб галузь зростала ще більше та швидше. Однією з проблем, яка стримує сьогодні розвиток ІТ-галузі, є брак кадрів. Галузь росте на 25-30 тисяч спеціалістів щороку, а університети випускають лише 16 тисяч студентів. Саме тому ми ініціюємо створення Фонду IT Creative. Фонду розвитку людського капіталу, який буде виховувати нових кваліфікованих спеціалістів для галузі», – каже він.

За його словами, гроші з цього Фонду підуть на фінансування трьох напрямків: створення нових кампусів та курсів для ІТ-спеціалістів, фінансування стипендій студентів українських ВНЗ та на гранти для молодих вчених.

Фонд IT Creative створять за участі міжнародних організацій, представників ІТ-індустрії та держави. Його фінансуватимуть за рахунок спеціального збору, який зростатиме від 1% у 2020 році до 5% у 2024 році. Очікується, що Фонд запрацює у 2020 році, а його наповнення складатиме 0,5 млрд грн і буде надалі зростати. Над питанням створення Фонду та розробкою його моделі працює Офіс ефективного регулювання (BRDO) разом з зацікавленими сторонами. Уже розроблено законопроект, який найближчим часом представлять у парламенті. Нова модель буде добровільною, обов'язкового переходу на неї не передбачено.

«Ми чудово при цьому розуміємо, що бізнесу некомфортно розвиватись в умовах існування старого ще радянського Трудового кодексу, який був прописаний для роботи великих заводів та точно не для якихось креативних галузей. До кінця року сподіваюсь, що спільно з парламентом ми вирішимо цю проблему», – додає прем’єр-міністр.

Нова опція дозволить забезпечити ІТ стабільну прогнозовану роботу компаній, можливість довгострокового планування, унеможливить спекуляції навколо теми прихованих трудових відносин. Так, для компаній, що працюють за такими умовами, законодавчо усувається ризик перекваліфікації відносин у трудові.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!