В Уряді спростували найбільші стереотипи про субсидії. Інфографіка

4361 0
Кабінет Міністрів спростував міфи про депозити, дороговартісні покупки, зміни у складі сім'ї та їхній вплив на призначення субсидії.
фото: ritm.tv

фото: ritm.tv

Кабмін спростував найбільш розповсюджені міфи про призначення субсидій на порталі teplo.gov.ua.

Зокрема, в уряді нагадують: якщо родина здійснила покупку, котра перевищує 50 тис. грн у період отримання субсидії, їй не припинять надавати субсидію. Але про таке сім’я протягом місяця зобов’язана повідомити управління соціального захисту населення. Факт такої купівлі впливає на право на призначення допомоги на наступний термін.

Читайте також: Держава заборгувала Львову за субсидії та пільги майже півмільярда гривень

Окрім того, субсидіанти мають повідомляти про звільнення чи влаштування на роботу, вихід на пенсію когось з членів сім’ї чи відмову від частини комунальних послуг. В Кабінеті міністрів наголошують, що субсидія – це безповоротна державна допомога у сплаті комунальних послуг. Але якщо кількість прописаних в помешканні осіб зменшилася або збільшилася – про це необхідно сповістити фахівців, які ведуть субсидій ну справу.

Читайте також: Ощадбанк скасував комісію за оплату комунальних послуг в інтернеті

Після уточнення інформації відбудеться перерахунок розміру житлової субсидії. У разі збільшення кількості зареєстрованих осіб, в залежності від соціального статусу та доходів людини, що прописалася, субсидія на сім’ю може бути збільшена або зменшена: чим більша кількість членів сім'ї та її сукупний дохід, тим меншою є компенсація держави за комунальні послуги і навпаки.

Окрім того, в уряді нагадують про те, що якщо сім’я використала ресурсів менше, ніж встановлено соціальним нормативом, у наступному місяці вона має право на те, щоб зекономлені кошти були зараховані у рахунок наступних платежів. При цьому, не потрібно нікому нічого повідомляти – ці суми мають зазначатися у платіжці як переплата.

Читайте також: В Україні запровадили монетизацію субсидій

Якщо виконавець житлово-комунальної послуги «ігнорує» зекономлену субсидію і нараховує інакше, він порушує чинне законодавство. Крім того, сума зекономленої субсидії не впливає на розрахунок розміру обов’язкової плати за комунальні послуги. Вона визначається, виходячи з сукупного доходу сім’ї та інформації про тарифи від надавачів послуг і не змінюється протягом періоду отримання субсидії. У випадку порушення таких прав, українці можуть звертатися із скаргами до керівників органів влади на місцях або органів місцевого самоврядування.

Читайте також: Комунальна реформа. Що зміниться і чи зросте квартплата

В Кабміні нагадують, що субсидія призначається без врахування наявності депозитів і доходів від їх розміщення в банку, без будь-яких обмежень щодо наявності майна. Для призначення субсидії сукупний дохід обчислюється, виходячи  з доходів, без урахування податку з доходів фізичних  осіб. До сукупного доходу також не враховуються сплачені аліменти, допомога на поховання, вартість безоплатно отриманих санаторно-курортних путівок, протезно-ортопедичних виробів, засобів реабілітації тощо.

Інфографіка: teplo.gov.ua


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!