Скільки отримуватимуть лікарі за кожного пацієнта

3377 0
Кабінет Міністрів ухвалив постанови в рамках трансформації системи охорони здоров’я України.

Сьогодні, 25 квітня, в Уряді ухвалили декілька постанов, що перебачають продовження змін в системі охорони здоров’я. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила в.о. міністерки охорони здоров’я Уляна Супрун.

Відповідно до її повідомлення, постанови визначають тарифи для оплати послуг за кожного пацієнта на первинній ланці, створюють механізм укладання договорів закладів первинної медицини з Національною службою здоров’я (НСЗУ). Відповідно до них, іноземці та люди без українського громадянства отримали гарантії надання медичних послуг. Також постанови визначають функціонування електронної системи охорони здоров’я.

Механізм обрахунку тарифів за кожного пацієнта передбачає виділення 370 грн на обслуговування людей від 18 до 39 років. За пацієнтів іншого віку медзаклади отримуватимуть більше коштів. Зокрема, визначено коригувальні вікові коефіцієнти: за пацієнта віком від 0 до 5 років — 4; від 6 до 17 років — 2,2; від 18 до 39 років — 1; від 40 до 64 років — 1,2; понад 65 років — 2.

Читайте також: Усі медзаклади Львова зареєструвались у системі e-Health

Постанови розблоковують можливість укладати договори між закладами первинної медицини та НСЗУ. Медзаклади, що встигнуть укласти договір до 1 червня, вже з 1 липня почнуть отримувати справедливу оплату за надання медичних послуг за кожного пацієнта, який підписав декларацію з їхніми лікарями. Інші заклади зможуть укласти договір до 1 вересня, оплата за новою моделлю для них розпочнеться від жовтня.

У перехідний період протягом 2018 року заклади будуть отримувати додаткове фінансування за частину пацієнтів, які були прикріпленні раніше за територіальним принципом.

Читайте також: Тримати тонус на сидячій роботі. Топ-4 поради від Уляни Супрун

Основним інструментом документообігу між НСЗУ та медзакладами буде електронна система охорони здоров’я. Всі процеси на кшталт підписання договорів, надсилання звітів та отримування коштів за кожного пацієнта будуть відбуватися через електронну систему охорони здоров’я. Оплата за пацієнтів буде перераховуватися щомісячно.

За словами Уляни Супрун, відтепер медзаклади мають необхідні інструменти, щоб підключитися до електронної системи охорони здоров'я, автономізуватись та розпочати кампанію з вибору лікарів.

Читайте також: Сидіти на холодному. Супрун спростувала ще один медичний міф

Нагадаємо, більшість медичних установ Львова підключились до системи електронної медицини eHealh через систему «Хелсі». Станом на 20 квітня декларації з лікарями підписали вже 22 тисячі львів’ян.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!